Blog

Fra pixabay med redigering af Morten Korsbakke

Hvad er takt og tone, når en kollega sygemeldes

Hvordan skal man forholde sig, når kolleger sygemeldes? Er der noget, man bør gøre, eller noget man bestemt skal holde sig fra?

Publiceret Senest opdateret

Jeg har gennem mine tolv år som lærer oplevet mange gode kolleger blive sygemeldt med alt fra kræft til stress, til mistrivsel i jobbet eller privaten. Fælles for dem alle sammen er, at jeg holder af mine kolleger og vil dem gerne det allerbedste, men hvad er god etikette at gøre, når man mangler en kollega?

Mortens mening

På min blog vil I kunne læse om (mit) lærerliv, set fra et matematisk/naturfagligt perspektiv.

Havde det været en ven uden for arbejdet, som jeg vidste gennemgik noget svært i deres liv, havde jeg nok grebet knoglen eller i hvert fald sendt en besked eller to - men bør man gøre det samme, når folk er sygemeldt? Er det okay at smide en besked og spørge til personen, hvis ikke man har fået noget at vide?

Der er sikkert mange flere ting at overveje, men jeg er på baggrund af mine egne tolkninger og oplevelser kommet frem til, at der er stor forskel på, hvad man kan tillade sig ud fra, hvad der er årsag til sygemeldingen.

I tilfælde af at det skyldes fysisk sygdom, så vil de fleste kolleger gerne kontaktes og have at vide, at man savner dem, men at vi nok skal løfte opgaven, imens de er væk. Det er min erfaring, at folk, der er fysisk syge, gerne vil hjælpe med viden om skolen, klassen, eleven etc. og gerne vil opleve at være mere end deres sygdom.

I tilfældet med stress og psykisk sygdom er det måske ikke lige arbejdsspørgsmål, man skal kontakte personen om, selvom de fleste gerne vil have en besked, der viser, at man tænker på dem og savner dem. Empati, sympati og medfølelse er her nøgleordene for den kontakt man kan tage.

En af mine tætteste kolleger siger ofte, at der ikke er nogen, der takker folk for deres hårde arbejde, den dag de knækket - så man skal passe på sig selv inden. Det samme kunne man sige, når folk overvejer at komme tilbage på job. Tag den tid du har brug for, det er alle bedst tjent med.

Det sidste, jeg ønsker er, at mine kolleger skal føle sig presset af mig i en periode, hvor de skal bruge deres energi på dem selv og på at komme ovenpå igen. Det er jo derfor jeg nogle gange tøver, inden jeg tager kontakt og gerne vil blive klogere på, hvad man skal og ikke skal gøre.

På spørgsmålet om man skal ringe, skrive eller lade være kontakte folk, der er sygemeldt, er jeg foreløbig kommet frem til, at man bør skrive en besked. Så har modtageren mulighed for at svare de har tid eller lade være, hvis overskuddet/lysten ikke er der - uanset hvad, tror jeg, at folk bliver glade for, at man er opmærksom på dem.

Jeg ved ikke, om jeg er den eneste, der står med disse tanker, men skriv gerne en kommentar, hvis du har erfaringer med dette emne …