Blog

Sommerlejr - et must for mig!

Jeg kan læse mig frem til, at der i mange kommuner er problemer med at skaffe lejrledere til sommerferielejre/kolonier. Det er synd og skam, da sommerferien for rigtigt mange elever/børn er en svær tid – en tid, hvor man som lærer, pædagog eller bare almindelig engageret voksen kan gøre en kæmpe forskel.

Offentliggjort Sidst opdateret

Der findes forskellige former for sommerferielejre. Mange tænker nok på den type af camps, man kender fra amerikanske serier og film, så noget som band-camp eller andre faglige camps. Det er ikke dem, som jeg skriver om i dette indlæg. Det er ikke fordi de ikke er vigtige, men det er blot en anden slags lejre, jeg gerne vil tale om – lejre, hvor det er det sociale og trivslen, der er det vigtigste.

Mortens mening

På min blog vil I kunne læse om (mit) lærerliv, set fra et matematisk/naturfagligt perspektiv.

Børnene har brug for disse sommerlejre

Omkvædet fra Ahl Hage sangen 2023, skrevet af Nanna Nielsen (Denana) på melodien "gi' os lyset tilbag'"

For en stor del af de børn, vi har med på lejr, er det den del af sommeren, som de har at se frem til, og som de søger tilbage til år efter år. For nogle børn er hverdagen svær pga. sociale eller faglige udfordringer i skolen, og de bliver på en eller anden måde marginaliseret ift. fællesskabet, men på sommerlejr hos os finder de ofte en form for samhørighed med andre. Der er andre børn vælger at søge om at komme med, fordi de har behov for ferie væk fra deres familier, hvad enten de såkaldte skyggebørn eller oplever andre ting i hjemmet, der gør, at de har brug for at komme lidt væk; og så er de børn, der søger lejren, fordi de ikke har andet at tage sig til, muligvis fordi forældrene arbejder hele eller dele af sommeren, eller hvad der nu kan ligge bag

Silkeborglejren

I Silkeborg Kommune er der en lejr, der hedder Silkeborglejren, den ligger ved Ebeltoft og kendes af mange som Ahl Hage lejren, der ligger i samme område lejre fra andre kommuner også blandt andet fra Århus og København. Uden for sommerferien bruges lejren til at kommunens femteklasser kan komme på lejrskole på skift, men i sommerferien bruges den til fire fælles lejre for eleverne i 4.-7. klasse fra alle kommunens skoler. De seneste 10 år har jeg hver sommer været af sted sammen med forskellige andre ledere og gode flokke af børn.Mange ville måske tro, at jeg får nok af børn til dagligt, hvor jeg er lærer i udskolingen, er fodboldtræner og har tre børn på 4, 9 og 11 år, og selvom jeg godt kan trænge til ferie efter sådan et skoleår, så vil jeg ikke undvære at være på sommerlejr. Det er nemlig en hel særlig uge for mig, hvor læreplaner og faglige mål, viger for relationer, smil, latter og så utroligt meget mere. I år har jeg også haft mine to yngste børn med på lejr, hvor de har halset rundt og leget med lejrens andre børn. For mig er det den perfekte afslutning på skoleåret.

Den lejr jeg er med på, er vi primært ansatte fra den samme skole, faktisk var vi i år fire lærere fra Dybkærskolen i Silkeborg, en tidligere lærer fra skolen og en tidligere vikar fra skolen. Vi kendte alle hinanden på forhånd og på mange måder er det en kæmpe styrke. Vi kender mange af hinandens styrker på forhånd og ser nogle gange nogle sider af hinanden, der normalt ikke vises frem. Vi kan sige til hinanden, “nu tager jeg lige over her, så kan du lige tage en pause, så ses vi lige om en time igen,” uden at nogle føler sig trådt over tæerne. Og til sidst på sådan en lejr er alle så trætte, at det kun er, fordi vi har hinandens ryg, at det hele kan lade sig gøre. Det skaber nogle unikke bånd os ledere imellem, og hvis jeg nu var skoleleder, ville jeg ønske, at alle mine medarbejdere fik den slags relationer til hinanden. Og selvom vi måske burde hoppe direkte i seng, når børnene sover, så kommer vi ledere alligevel ofte til, at sidde og snakke og grine i flere timer, mens overtrætheden, platheden og alt hvad der vigtigt for os som individer blandes til hvem ved, måske livslange relationer! 

 

Hvad laver vi på sommerlejr?

Vores lejr er fra mandag morgen til lørdag over middag. I den tid er vi seks voksne og ca. 60 børn, der er på lejr sammen. Der er ansat en madmor (økonoma), der forbereder og laver mad, mens det er børn og os seks voksne der i fællesskab tager os af opdækning, opvask, rengøring mm. Når vi ikke har travlt med pligter, bruger vi tiden på forskellige aktiviteter som strandture, badning, krea-aktiviteter (smykkeværksteder, perleplade, tegning, maling, t-shirts-tegninger og fedtstens skæring), bål, musik, bordtennis, fodbold, basket, airhockey, fiskeri, volleyball, shoppetur til Ebeltoft, brætspil, banko og smuglerleg og meget, meget andet. Fælles for det hele er nærvær. Vi sørger for at gøre tingene sammen i grupper, og for at man støtter og hjælper hinanden. Eksempelvis sover børnene sammen på værelser af 3-5, mens de spiser i bordgrupper på ca. 10, disse grupper er også udgangspunkt for at løse de pligter, man har på lejren.

Vi oplever børn og unge, der lykkes sammen, og som bidrager til og tager del i et fællesskab. Og hvis vi har gjort det ordentligt, så har alle dannet nye venskaber og øget deres selvværd. Og som en, der arbejder med børn og unge, er der så noget, vi hellere vil lykkes med end dette?

 

Jeg håber, at denne blog kan være med til at gøre andre interesserede i at tage børn med på lejr! I er velkomne til at skrive for at høre mere eller fortælle om jeres egne oplevelser med sommerlejre. Og skulle der være nogle, der har lyst til at se, hvordan vi laver lejr, så tænker jeg også, at vi kan finde ud af det. Dog for mit vedkommende først næste sommer, hvor jeg nok tager af sted igen!