Blog

Vi i DLF har problemer med at være demokratiske!

Lige om lidt er der i Silkeborg lærerforening ekstra ekstraordinær generalforsamling, og i den proces er det gået op for mig, at foreningen egentligt har store demokratiske udfordringer.

Publiceret Senest opdateret

Forskellige udfordringer på den demokratiske front gør, at jeg er frustreret over min fagforening og måden, der afholdes valg og afstemninger på. Det er ikke fordi udfordringerne er nye, men det er i den grad på tide, at vi får taget hul på en proces, hvor vi gør DLF mere demokratisk,

Mortens mening

På min blog vil I kunne læse om (mit) lærerliv, set fra et matematisk/naturfagligt perspektiv.

Ift. med vores ekstra ekstraordinære generalforsamling er det måske på sin plads at forklare baggrunden for, at vi skal til ekstra ekstraordinær generalforsamling. Vores formand gennem flere år, Niels Jørgen, er blevet valgt til næstformand i DLF. Derfor skulle der vælges ny lokalformand på en ekstraordinær generalforsamling. Det blev næstformanden, der blev valgt, og derfor skal der nu være en ekstra ekstraordinær generalforsamling for at vælge ny næstformand. Begge valg er på papiret fine demokratiske valg, MEN …

Ved valget af formand mødte der kun ca. 175 medlemmer op af de ca. 1000 stemmeberettigede, altså en valgdeltagelse på små 20 procent. Det er et problem, at ikke flere møder op, og om det skyldes, at det lå en mandag aften kl. 19-20 lige midt i puttetiden for mange småbørnsfamilier, om det var, fordi man ikke vidste, hvem der ville være den bedste kandidat, eller om det bare skyldes, at man ikke gider bruge sin tid og tanker på den slags, så har vi et problem, som vi skal have løst. Personligt mener jeg, at kandidaterne skulle møde op lokalt på skolerne (eventuelt flere skoler sammen) og føre en slags valgkamp og hvis ikke ude på hver skole, så måske gøre det online. Tænk, hvis man turde gøre ting online. Det kunne også være, at man kunne logge ind med sit MitID og stemme på DLF’s hjemmeside til lokale valg.
Tænk, hvis man gjorde det nemt og tilgængeligt for medlemmerne at deltage i medlemsdemokratiet. Hvis både de syge lærere, dem der bor langt væk, de travle og alle andre kunne deltage. Vil man ikke alt det online hurlumhej med afstemninger og den slags, så kunne man måske stemme ude på de enkelte skoler med TR og AMR som valgobservatører, der sikre, at alle kun stemmer en gang og at det et frit valg mm. Tænk, hvis vi kunne få oplyste valg med en valgdeltagelse tættere på de hundrede procent end på 0! 

En tanke omkring den lave valgdeltagelse, der bekymrer mig endnu mere end valgdeltagelsen i sig selv, er, hvor uforholdsmæssigt nemt det må være at lave studehandler om stemmer mm, når det er så få stemmer, der måske skal til at tippe et resultat, eller hvor stor indflydelse det vil have at være ansat på en stor skole, hvor man måske kan lokke 60 lærere til at komme og stemme.

Og når vi er ved at kigge på medlemsdemokratiet, så er vi også nødt til at kigge på afstemninger om arbejdstidsaftaler og OKxx. Jeg finder det dybt problematisk at hovedstyrelsen, alle som én mener det samme i alle disse afstemninger, det minder mest af alt om noget jeg læst i en bog af George Orwell. Og selv om jeg respekterer flertalsdemokratiet i foreningen, så oplever jeg ikke, at flertallet lytter til de kritiske røster ift. sammen-om-skolen, ok21, a20 mm., og dette er i sig selv udemokratisk.

Og som en del andre har skrevet om på folkeskolen.dk, så er det da problematisk, at kandidaterne til hovedstyrelsesvalget først får deres “valgtaler” på sitet den 20 november, kort inden valget slutter den 5. december. Men som andre har skrevet, er det måske ligegyldigt hvad kandidaterne mener, da de fleste lærerkredse blot anbefaler de lokale repræsentanter, og valget derfor kommer til at handle mere om geografi end holdninger og meninger.

Kære DLF top, kan vi ikke prøve at gøre DLF mere demokratisk lokalt og nationalt.