Folkeskolens håndværk og design-rådgiver

Blog

Billig køkkenhave i skolegården.

Vi har flere gange søgt skolemælkslegatet for økonomisk hjælp, til at bygge et udendørs rum i skolegården. Vi endte med at tage sagen i egen hånd i samarbejde med det lokale erhvervsliv..

Offentliggjort Sidst opdateret

Folkeskolens håndværk og design-rådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Katrine Diduch er Folkeskolens håndværk og design-rådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: katrine.dalindiduch@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Fra idé til handling og fra jord til bord.

Vi gik længe og savnede et udendørs klasse lokale, hvor der var plads til mange forskellige aktiviteter. Både i de praktiske og boglige fag. 

Vi inddragede eleverne i idéfasen, i skitsefasen og i beskrivelserne af vores ønsker. Vi hentede tilbud hjem fra diverse kommunale samarbejdspartnere, der kom med fuldstændig urealistiske beløb, på nogle meget simple ønsker. 

Derfor skrottede vi idéen om, at få andre til det, og gik selv i gang med at planlægge at bygge selv. Med elevernes hjælp, selvfølgelig.

Vi ønskede:

Højbede med krydderurter og andre spiselige planter til at skærme det nye rum af fra resten af skolegården. 

Bålsted med skamler til brug i alle fag til alle tænkelige ting.

Materialer.

Derfor kontaktede vi et lokalt savværk, der havde en masse skalbrædder som restprodukt, som vi kunne bruge til sider på højbedene. Han havde også stolper til selve stellet af højbedet.

Vi besøgte trælasten med eleverne, hvor vi bestilte trailerplader til bunden af bedene og skruer.

Med en flok elever gik vi til den lokale Super Brugsen, som forærede os planter og krydderurter. Det gjorde Blomsterbutikken også, og hos planteskolen fik vi et godt tilbud på jord. 

Hos savværket fandt vi også en masse træstubbe, som vi kunne bruge som skamler. 

Hos den lokale jernskrot fandt jeg en sjov gammel mælkebeholder, hvor bunden blev skåret af, og derefter kunne bruges som bålsted.

Til træstubbene skulle der bruges hynder. TIl det havde vi en masse stofrester, der kunne bruges. 

Materialerne var i hus, og i en faguge med 2 5. klasser gik vi i gang med at skabe det nye uderum til Skælskør Skole.

I grupper lavede eleverne: 

Træstubbe, hvor eleverne med stemmejern afbarkede og/eller formede mønstre i stubbene

Højbede, hvor der blev designet, målt, savet og skruet.

Hynder med tekstildesinger Mia Med Mere fra den lokale Billedskolen, hvor eleverne lærte nye teknikker på symaskinen.

Tidsplan.

Hver dag i en uge fra kl. 8-14.

Mandag: Besøgte vi trælasten, hvor vi viste eleverne rundt. Hjemme gik vi i gang med at tegne og skitsere højbedene.

Tirsdag: Skulle vi have besøgt avværket, men grundet sygdom hentede vi skalbrædder og træstubbe mandag eftermiddag, for at kunne gå igang med arbejdet tirsdag.

Onsdag: Der blev arbejdet på højtryk i grupperne.

Torsdag: Det samme her.

Fredag: Skulle alle produkter til det nye uderum være færdige, hvor vi ved en minifremvisning bød på skumfiduser og kiks til de ýngre klasser. 

Budget:

Det er rigtig svært at sige med nøjagtighed, hvor meget vi brugtre. Derfor vil jeg anbefale, at man kontakter det lokale erhvervsliv. Min erfaring er, at de med glæde vil hjælpe. Og lad endelig børnene tale, det virker langt bedre, end hvis det er en voksen, der beder om eksempelvis krydderurter til elevernes projekt. :-D