
Folkeskolens håndværk og design-rådgiver
Blog
Broderede bogmærker.
Inspiration til det første bløde forløb i håndværk og design.
Mål: At eleverne lærer at tråde en nål. At de ved hvad håndværk er. Og hvad design er. At de kan designe deres egne bogmærker med deres initialer. At de kan lave korssting, binde knuder og hæfte ende.
Materialer: Ternet papir. Groftvævet hessian. Sakse. Garn i forskellige kvaliteter og farver (jeg brugte rester, doneret af en forældre)
Værktøj: Smartboard. Blyant. Sy - eller brodernål med stort øje, og gerne med spids.
1.gang. Forforståelse for design og håndværk.
Som altid, når jeg starter med at have en 4.klasse i håndværk og design, starter vi med en forforståelses-snak om, hvad håndværk er for noget, og hvad design er for noget. Hvordan ville klasseværelset f.eks se ud, hvis ikke der havde været en designer eller en håndværker inde over? Hvordan ville vi selv se ud?
Efter denne snak, ser vi den korte reklamefilm “Das Handwerk”, som jeg har linket til i dette andet indlæg, om en anden første gang Das Handwerk Reklamen er virkelig en øjenåbner for eleverne. “Ej, er det også et håndværk, at være bager?” og “De har jo ikke noget tøj på!!!” Var flere af kommentarerne undervejs. For jo, en bager er en håndværker, og der skal også håndværk og design til, for at vi kan have tøj på kroppen.
Det er en fantastisk oplevelse, at være vidne til elevernes reaktion og undren, og ikke mindst forbløffelse over, at ALT i denne verden er skabt af håndværk og design.
Design og håndværk og en lille skala.
I klassen. Efter elevernes overrumplende nye viden, dykker vi ned i Adidas-mærket på en hue. Alle elever genkender de tre striber. Vi taler om hvordan de genkender designet bag mærket, og jeg spørger ind til hvordan de tror mærket er lavet. Flere siger, at det kan være syet, hvilket leder os i retningen af broderi. Jeg viser dem billeder af en kjole med broderede blomster, for at sammenligne broderierne. Vi taler kort om forskellige broderisting, hvor vi går i dybden med korsstinget, som eleverne selv skal lære at beherske.
For eleverne skal nu designe deres egne bogmærker, ved at brodere deres initialer med korssting på hessian. Men først skal de lave en skitse af deres initialer. Designprocessen går i gang med blyant, viskelæder og ternet papir. Kravet er, at deres bogstaver skal være symmetriske og omkring 9 felter højt.
Udplug af skitser.
2. og 3.gang. Broderiet sættes igang.
I klassen. Korsstinget præsenteres på en ternet tavle, hvor jeg tegner korsstingets retning, inden eleverne selv går i gang. Alle får et stykke hessian og en nål. De finder den ønskede farve garn, som bliver den første udfordring; at tråde nålen. Jeg gør det ikke for dem, men viser hvordan de kan gøre det. Ved min, og deres sidekammerats, hjælp, er de fleste efterhånden i gang med at brodere efter 10 minutter. Det hjælper også, at jeg har valgt et meget groft vævet stykke hessian, hvor hullerne er meget tydelige. De fleste sidder nu med deres skitse, og er i fuld gang. De der har lidt sværere ved det, hjælper jeg tålmodigt i gang. Langt de fleste når at fange teknikken, og hygger sig med det. Nogle forbliver det svært for, og dem hjælper jeg en del, men flere af dem fanger fidusen og glæden stråler i deres øjne. “Nåå, var det bare det”, var der en pige der overrasket sagde.
4.gang. Afslutning, evaluering og udstilling.
Broderierne afsluttes med store korssting rundt om initialerne, så stoffet ikke flosser i kanterne. Vi laver en mundtlig evaluering, hvor alle kommer til orde. Alle er ret stolte af deres arbejde, og overraskede over, de SELV har designet og “håndværket” det. Bogmærkerne udstilles (selvom flere helt vildt gerne, ville have dem med hjem) i en glasmontre med en kort tekst, der beskriver elevernes proces.
Elev der meget gerne ville vise sine forældre hendes broderi.
Udplug af de færdige bogmærker.