Folkeskolens håndværk og design-rådgiver

Blog

Skal det være til æbler eller kasketter? Genbrug af juletræer i håndværk og design-undervisning.

Ophæng til æbler til fuglene eller kasket/hue holder af juletræets grenkranse. De sidste tre undervisningsgange har 4.kl. arbejdet med skolens aflagte juletræer.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens håndværk og design-rådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Katrine Diduch er Folkeskolens håndværk og design-rådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: katrine.dalindiduch@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg tænkte egentlig, at det ville være ret simpelt. Save, snitte, bore og wupti. 

Men sådan forholdt det sig bestemt ikke for holdet i 4.kl., da arbejdet med juletræerne var i gang. Det tog ialt tre gange - 6 timer for eleverne at gøre deres lille produkt færdigt. 

Forinden arbejdet gik i gang, havde jeg vist eleverne forskellige modeller af hvad de kunne lave med en af juletræets grenkranse. Så da arbejdet gik i gang med at save grenkranse ud i grupper, havde alle elever en idé om, hvad der skulle blive ud af deres grenkranse.

Den første gang savede eleverne i grupper juletræerne ud, så de hver havde en grenkrans. 

Den anden gang gik vi igang med at klippe små sidegrene af, afbarke den og spidse grenkransens grene, hvis de skulle have et ophæng til æbler tik fuglene ud af det. De der valgte at lave en hue/kasket holder, klippede grenene af i en passende længde med en grensaks.

Det var ike særlig nemt for eleverne, at afbarke imellem grenene i grenkransen. Det krævede tålmodighed, øvelse og god teknik. De fleste formåede alle tre dele.

Den tredje gang blev afbakningen gjort færdig og der blev boret hul, skruet en øsken i og trukket en snor igennem.  

Tid: 3 gange eller 6 timer

Klasse: 3. og 4. kl.

Materialer og værktøj: Juletræer, øskner, fukssvanse, snitteknive, boremaskine med bor, øskner og snor.