Folkeskolens håndværk og design-rådgiver
Blog
Store duge med tryk. Tekstiltryk i indskolingen.
Enkelt og simpelt forløb med fokus på teknik og fællesskab.
Privat foto.
Hvert år (når der ikke lige er corona) holder vi hvert år skolefest i november, med teater og fællesspisning i klasserne. I den forbindelse har vi i 3. klasse lavet store fælles duge, som skulle bruges til skolefesten, når forældre og søskende kom til fællesspisning.
Det korte forløb var et hit, som eleverne stolt viste deres familier til skolefesten.
Froløb
Forløbet er ganske enkelt:
Skær alle grøntsager og grøntsager over på midten.
Klip stoffet ud, så det passer til elevernes borde, eller til hvordan bordene skal stå til et arrangement.
Sørg for at alle borde er tildækkede, inden stoffet placeres på bordene. Stoffet lægges over, hvorefter eleverne indtroduceres til dagens materialer og teknikker. Dette gøres både ved sprogligt at forklare hvordan de skal trykke med grøntsagerne på stoffet, og vise hvordan det skal gøres. Vær obs på mængden af maling og hvor hårdt man faktisk skal trykke.
Man kan vælge at inddele stoffet i felter, så eleverne skal trykke i deres eget felt, eller man kan lade dem få frit spil. Det kommer an på sammensætningen af elever og lærerens behov for kontrol. Man kan også lade eleverne lave skitser først, så de får en fornemmelse af trykket. Så kan de også føle den store forskel der er på at trykke på papir og på tekstil.
Derefter er der frit spil, til at trykke med de forskellige grøntsager og frugter.
Når alle er færdige og tryk er tørre, skal de stryges for at fixere malingen. (Bemærk at fixeringen kan være forskellig, alt efter hvilke maling det er)
Privat foto.
Materialer
Aviser (eller plast dug, hvis I har det)
Tekstilmaling
Bakker til maling
Pensler og svampe
Beholdere til vand
Forklæder
Papir
Et eller flere store stykker lyst stof (det kommer an på bordenes størrelse)
Strygejern til at fixere malingen på stoffet
Forskellige grøntsager og frugter til at trykke med. (Vi fik sponsoreret en masse fra Brugsen)
Evt. pressede tørrede eller friske blade