Folkeskolens håndværk og design-rådgiver

Blog

Tekstiltryk i indskolingen danner grundlag for praktisk dannelse.

Den praktiske dannelse kommer ikke længere som en selvfølgelig del af manges opdragelse. Imens vi venter på at folkeskoleforligskredsen diskuterer hvordan skolen kan gøres mere praktisk, er der mange der har taget sagen i egen hånd. Herunder ses et forløb til inspiration til netop dét.

Offentliggjort Sidst opdateret

Folkeskolens håndværk og design-rådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Katrine Diduch er Folkeskolens håndværk og design-rådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: katrine.dalindiduch@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

#Fil 6

Praktisk undervisning i natur og teknologi

I disse tider, hvor folkeskoleforligskredsen skal snakke om hvordan vi får mere praktisk nærhed ind i skolen, er vi nogen der er i fuld gang med det praktiske arbejde. -har været det længe. For vi kan ikke vente til beslutninger bliver taget. I er velkommen til at komme på besøg hos os på Skælskør Skole. Forsøget med praktisk indskoling i natur og teknologi kører på 2. skoleår nu.

Forløb

1. Modul:

Samle 5 forskellige blade og undersøge hvor de kommer fra på bestemmelsesduge med blade og frugter/frø, og derefter skitsere det i hæfte. Lægge bladende i pres i aviser med bøger på toppen (et modul)

#Fil 1

Kyndig vejledning gives først. -med hovederne i jorden for at finde interessante former.

2. Modull:

Tegne og beskrive de forskellige blade i hæfte. Lære om forskellen på løv - og nåletræer. Søge informationer på internettet, læse historier og fakta om træene i skoven i skolens fremragende hæfte "Skovens træer", Pdf kan hentes her: skovens træer.

#Fil 2

Sorterede blade

3. modul:

Lære at forevige bladets form, ved at lave stoftryk af bladene. Efter først at have haft en snak om hvad et tekstil er, hvad tryk på tøjet kan være og forståelse for at det faktisk bliver dér på stoffet!

Materialer og værktøj

  • tekstilfarve
  • pensler
  • aviser
  • de pressede blade
  • viskestykker (disse er fra Jysk til en 5'er stykket, og det fungerede fint, at der var tryk på i forvejen)
  • Strygebræt og strygejern til at fiksere tekstilfarven, når det er tørt.

#Fil 3

Maling påføres

#Fil 4

Der gives det perfekte tryk

#Fil 5

Bladet fjernes forsigtigt

Afslutning

Hele forløbet har været godt. Mine erfaringer er, at dét at give undervisningen et kreativt håndværk og design twist til sidst, virkelig giver pote. Eleverne er vilde med det, og lærer igennem deres hænder om træerne i deres nærhed, lærer at bestemme arter, og lærer at trykke på tekstil. De får kloge hænder og kloge hoveder.

#Fil 7

Elevs færdige tryk

#Fil 8

Tryk på række til tørre