Folkeskolens håndværk og design-rådgiver

Blog

Serigrafisk tryk. Besøg af en undervisende kunstner.

I forbindelse med en af vores faguger, har en 5. klasse lært at lave serigrafiske tryk på papir, pap, træ og tekstil i håndværk og design.

Publiceret Senest opdateret

Folkeskolens håndværk og design-rådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Katrine Diduch er Folkeskolens håndværk og design-rådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: katrine.dalindiduch@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der er helt stille i klassen. Alle venter i spænding. Kommer han nu? Hvordan ser han mon ud? Er han sød? Tankerne er mange hos eleverne. Det kan jeg se i deres øjne.

De har glædet sig til denne uge. Det er en af vores mange faguger. I denne står der håndværk og design på 5.b’s skema. Hele ugen.

Klassens ene håndværk og design lærer, Helle, har inviteret kunstneren André Maulin på besøg. André har mange år på bagen som autodidakt billedkunstner, men har specialiseret sig i teknikken serigrafi, hvor tryk på alverdens ting skaber unikke genstande.

Vi skal lære at lave serigrafiske tryk på tekstiler, der skal blive til t-shirts, forklæder og grillhandsker.

Processen

Jeg har fået lov til at være hjælper i denne uge. Og herunder vil jeg, via en række billeder, vise ugens gang. Fra skitse til færdigt tryk.

André starter bagfra, og viser hvordan eleverne skal trykke med trykrammen. Det er vigtigt med rigeligt maling.

Eleverne forsøger sig derefter med nogle af alle Andrés trykrammer på papir og pap med acrylmaling i primærfarver.

Eleverne trykker også på træklodser, fundet frem fra restekassen i træsløjd.

Eleverne påbegynder deres egne trykrammer. Der sker ved først at tegne skitser over deres ønskede motiv, der skal trykkes på deres stof. Motivet bliver kopieret og printet over på gennemsigtigt folie. Dernæst skal elever samle en trykramme, der består af trælister, væv og foto-emulsion. Det sidste har jeg desværre ingen billeder af.

Emulsionen skal ligge i mørke natten over, så trykrammen er klar til at blive belyst med gruppens ønskede motiv dagen efter.

Herover ses et udpluk af elevernes motiver på trykrammer. Når rammer er belyst, vasket og tørre, kan de benyttes til tryk.

Proces fra skitse til folie, til ramme til færdigt stoftryk.

Enkelte tryk fra dagen. Nogle elever valgte at tage noget af deres eget tøj med til tryk. Alle skulle dog trykke på det stof, der i de følgende håndværk og design gange, skal blive til t-shirts, forklæder og grillhandsker.

Afsluttende bemærkning

Det har været et helt igennem fantastisk forløb. For André Maulin var sød. Men vigtigst af alt: han fangede eleverne. Med sit nærvær, og sin naturlige interesse i dem. Hver og en. Både på det faglige plan, men i særdeleshed for dem, som personer. 

At have besøg af André er meget givende. At lave serigrafi med eleverne er meget givende! Både for os undervisere, men i særdeleshed også for eleverne. Samtlige elever har være optagede af processen i alle dage. André udtrykker endda også, at det har været givende for ham:

“Jeg har masser af ros til eleverne....deres glæde er absolut gensidig. De er mega kreative, positive og veltalende.”

Det gør os lidt stolte. For lad mig bare sige, at det absolut ikke er alle elever, der er lige kreative, positive og veltalende alle hverdage.