Marshall
Blog
Dr. Who i folkeskolen
Dr. Who er ukendt for de fleste børn og unge i Danmark. Engelsk Gyldendal 5.-7. klasse har et sci-fi emne. Hvad vil være mere naturligt, end at bruge et TV-show, der betegnes som "en essentiel del af Britisk populærkultur."
Dr. Who startede tilværelsen i 1963, og det første show løb over skærmen efter nyheden og John F. Kennedys drab. Det er ret længe siden.
Showet får en ikonisk status i Storbritannien, hvor der var en enorm popularitet. Det løber uafbrudt fra 1963 til 1989, hvor seertallene falder. Der er en periode fra 1989 til 2005, hvor der ikke produceres episoder. I 2005 starter serien igen produktion, med stor succes. De seertal jeg har set på, for 2014, viser at mellem 4 og 7 millioner mennesker ser episoderne.
Eksempelvis er ordet "TARDIS" indgået i engelsk. Eksempelvis bruges "TARDIS-like" til at beskrive noget der virker større indvendigt end udvendigt. Mange kender de gamle røde støbejerns telefonbokse. TARDIS er baseret på politiets blå telefonbokse, som var almindelige i 60'erne.
Ligeledes bruges ordet "Dalek" om en autoritetsperson, der ikke kan afvige fra sin programmering. Dalek bruges ofte om politikere. Politikerne bruger det også om hinanden i debatterne i Underhuset.
Jeg var noget usikker på om, eleverne i 7. klasse på Seminarieskolen, ville acceptere i Dr. Who. Det er på engelsk, med engelske undertekster. De er indtil videre interesserede og vi arbejder videre med det. Historierne er gode og der er et interessant persongalleri at arbejde ud fra. Jeg synes også at der er interessant at anvende noget, der ikke er Star Wars.
Med hensyn til mål, så er indføring i kultur- og samfundsforhold en passende vinkel til at se en masse Dr. Who. Det er også et mål at forstå engelsk med engelske undertekster. What's not to like!