Marshall

Blog

Gode råd inden den skriftlige prøve i engelsk

Den skriftlige prøve i engelsk er nært forestående. De fleste lærere har sjældent elever til den skriftlige prøve i engelsk. Hvilke gode råd kan man give eleverne her tæt på prøven?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Jeg har rettet stile skrevet af niende klasses elever i noget tid nu.

Marshall

Lærer - engelskvejleder Seminarieskolen Lærer fra Aalborg Seminarium 1997 Linjefag, engelsk og historie Ekstra linjefag, biologi 2009 PD i engelskvejledning 2010

Hvad kan man sige til dem, her tæt på prøverne?

1. Lyt til engelsk tale.

Jeg vil anbefale at lytte/se noget TV, som ikke er en serie, men faktabaseret. Naturudsendelser, dokumentarer og lignende på engelsk. Det er den type lytteøvelse, der typisk er brugt til prøverne tidligere.

Der er også elllo.org, som leverer online lytteøvelser af en fin kvalitet med native speakers fra hele verden. Det kan man faktisk godt lytte til hjemme.

Gratis online lytteøvelser

2. Læs korte tekster

Jeg har linket til British Council's hjemmeside med træningsopgaver i læsning. Der er i øvrigt også lytteøvelser og andet. God side til afveksling og træning af autentiske tekster, der er beregnet til undervisning af teenagere.

British Councils hjemmeside

3. Brug ordbogen

I Sprog- og sprogbrugsopgaven hjælper det eleverne enormt at kunne slå ordene op. Vær opmærksom på at ordbøgerne bruger danske og latinske betegnelser for eksempelvis datid/præteritum. I opgaven står det på engelsk past tense. Det er lidt mærkeligt, men det forvirrer de mere usikre elever en del.

4. Skriv personligt

i fri skriftlig fremstilling, skal eleverne typisk give udtryk for deres personlige holdning til et givent emne, som eksempelvis sin oplevelse på High School eller ens favorit TV-serie. Husk at minde eleverne om at det ikke er en øvelse i faktamængde, men vigtigere at de giver udtryk for, hvad de tænker og føler. 

Gennem at læse får man erfaring med hvordan andre skriver om deres oplevelser, tanker og lignende. Eleverne kan med fordel træne på British Councils hjemmeside, som jeg linkede til ovenfor.

5. Vurderingskriterier

Lad eleverne se vurderingskriterierne fra prøvevejledningen til både den skriftlige og mundtlige prøve. Så kan de se hvad bliver vurderet på.

Undervisningsministeriets side med prøvevejledninger

God prøvesæson