Blog

QE2 on stamps

Queen Elizabeth 2.

Dronning Elizabeth den anden er død. Hvordan formidler man det til elever i engelskundervisningen?

Publiceret Senest opdateret

Torsdag eftermiddag den 8/9 kom beskeden fra BBC om at Dronning Elizabeth den anden var død.

Marshall

Lærer - engelskvejleder Seminarieskolen Lærer fra Aalborg Seminarium 1997 Linjefag, engelsk og historie Ekstra linjefag, biologi 2009 PD i engelskvejledning 2010

Jeg sad i min sofa og var lidt rystet. Blodets bånd til Storbritannien kom lige til overfladen.

Ligesom vi i Danmark har et tæt forhold til Dronning Margrethe, så har den brede befolkningen i Storbritannien et ret familiært forhold til Dronning Elizabeth.

Min hustru var på en venindeferie på Mallorca og da meddelelsen kom begyndte de britiske turister at græde på gader og stræder i varmen, både mænd og kvinder. TV-programmer i Storbritannien blev suspenderet og fodbold aflyst. De er ret ramt på den anden side af Nordsøen.

Hvordan underviser vi i Danmark i de britiske kultur- og samfundsforhold?

Hvilke ligheder er der mellem Storbritannien og Danmark?

Vi er begge gamle konstitutionelle monarkier. Er der flere ligheder?

Hvilke forskelle er der mellem de to lande?

Det er ret mange forskelle. Bare det at Storbritannien har haft kolonier over hele verden, været en stærk militærmagt, skabt Beatles, Elton John og One Direction giver en vis national selvforståelse. Midt i alt det vi kender, har Dronning Elizabeth været en central figur. En tidsperioden fra Sputnik til Iphone.

Vi ser britiske film og krimier, men kan vi komme et spadestik dybere forbi stereotyper og klichéer. Det kan være svært i den daglige undervisning, men der er en del online materiale, som giver muligheder for at komme lidt tættere på. Hvem er briterne og hende der Elizabeth 2?

Jeg har fundet nogle online ressourcer der kan bruges. Dem vil jeg bruge selv i den kommende uge. Noget er nemt at gå til. Andet skal tilpasses og laves opgaver til.

https://learnenglishteens.britishcouncil.org/study-break/magazine-zone/queens-platinum-jubilee

https://www.bbc.com/news/uk/the_queen

https://www.bbc.com/news/in-pictures-61645231

https://www.bbc.co.uk/newsround - BBC News til børn og unge

https://www.tes.com/teaching-resource/queen-elizabeth-ii-platinum-jubilee-11886788 - Undervisningsmaterialer til download, betalingsside.

http://www.youngcommonwealth.org/ - Om Commonwealth for unge

Jeg vil nok i den kommende tid vise noget af BBC-ressourcerne og eventuelt lave en Google analyse for at kunne evaluere på nogle af opgaverne. De ældste klasse kunne sagtens præsentere emner relateret til QE2. Om man vælger at købe materialer på TES.com eller andre sider er vel et temperamentsspørgsmål. De offentlige ressourcer er ret alsidige. Quiz og byt er også en oplagt undervisningsaktivitet, da der er så mange fakta at inddrage.