Marshall

Blog

Hvem er Dorte Gørtz?

Jeg fik en besked fra sprogkonsulenten i Aalborg Kommune, som fortalte at Dorte Gørtz talte om min blog på et kursus for engelsklærere. Min første tanke var spørgsmålet ovenfor.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Man kan heldigvis Google sin uvidenhed.

Marshall

Lærer - engelskvejleder Seminarieskolen Lærer fra Aalborg Seminarium 1997 Linjefag, engelsk og historie Ekstra linjefag, biologi 2009 PD i engelskvejledning 2010

Jeg kunne dog hurtigt skabe koblingen ud fra de første søgeresultater.

Dorte Gørtz underviser i engelsk til ordblinde og bruger fonetik til at skabe regler og forståelse for udtale til elever og studerende. Hun arbejder sammen med Lise Nyrop. De udgiver undervisningsmaterialer til både almen og specialundervisning i engelsk.

Lise har jeg været på kursus med et par gange om at anvende fonetiske regler i sprogundervisningen.

Første gang jeg mødte Lise var i København på Københavns VUC, hvor jeg ud over at få en slags åbenbaring over engelsk fonetik, så også kunne køre i en padernoster-elevator. En ligesom den på Christiansborg, bare på VUC.

Fonetik blev også berørt på mit engelskhold på læreruddannelsen i tidernes morgen, ligesom jeg havde retorik, som selvstændigt fag. Vi talte om bogstavlyde og mysterierne bag tungens indflydelse på vores udtale. Fortunge bag-gane  og pustede lyde.

Det forekom meget eksotisk og fjernt fra undervisningslokalet. Der var ifølge min hukommelse ingen kobling til ordblinde og sprogundervisning.

Dysleksi er lige pludselig kommet til overfladen, med kendte der står frem og fortæller om ydmygelser og uvidenhed fra lærere og omgivende samfund. Der er i min kommune et omrejsende hold af specialister, der vejleder lærere, elever og familier i apps, metoder og muligheder. At gruppen hedder Den Mobile Indsats (DMI), og i daglig tale "vejrudsigten" gør det hele lidt sjovere

Det er rigtigt godt. Alle bliver klogere.

Vi kan, som lærere, ikke basere vores praksis på andet end viden. Den viden skal udvikles gennem hele lærernes tid som undervisere. Der udgives bøger af dygtige folk som Lise og Dorte. Der holdes kurser i fonetik. 

I min optik skal alle sproglærere, både dansk, engelsk, tysk og de fransklærere, der måtte være. på kursus i de erfaringer Lise og Dorte har. Fonetik er i engelsk nøglen til at kunne formidle sproget til eleverne og forstå de processer eleverne skal igennem for at mestre det.

Hvis man vil vide mere:

Michael Dal er docent på Islands Universitet og har blandt andet studeret dysleksi i fremmedsprogsundervisning - Der er både både bøger og artikler. Han er ret interessant i hans forskning.

https://dk.linkedin.com/in/michael-dal-b4318711

Dorte Gørtz har sammen med blandt andet Lise Nyrop udgivet materiale på Alinea:

https://www.alinea.dk/eleverne-bliver-tre-centimeter-hoejere-naar-de-laerer-det-her

https://www.folkeskolen.dk/1474158/engelsk-for-ordblinde

https://www.ordblindhed.dk/boern/ordblindhed-i-grundskolen/fagpersoner-i-grundskolen/laerere-og-paedagogisk-personale

Powered by Labrador CMS