Folkeskolens håndværk og design-rådgiver
Blog
Realistiske ønsker til 2018. Fra et praktisk perspektiv.
Jeg gør det i ønsker til det kommende år. Ønsker til fagfæller, skoleledere, Merete Riisager og co. og samtlige politikere i folketinget. Intet mindre.
2018. Selve året lyder godt. Det runger godt. Og jeg er sikker på det bliver et godt år. Men ikke uden nogle ønsker forinden. For der er sket meget med vores fag i det forgangne år. Det er kommet på dagsordenen. Og det skal vi udnytte i det nye år.
Mine ønsker for 2018 er delt op i to. Ønsker der går til mine fagfæller og lokale skoleledere. Og ønsker til regeringen og samtlige andre partier.
Til mine fagfæller og skoleledere rundt om i landet.
Håndværk og design er stadig et nyt fag. Et fag der stadig bliver diskuteret blandt fagfæller. De der kender mig ved, at jeg ikke er en regelrytter. Tværtimod. Jeg hopper ikke på den første og bedste bølge. Men nogle gange skal man bare hoppe i. Specielt når der ingen andre muligheder er. Der er mange skoler, der ikke har omlagt til det nye fag endnu. Det kan der være mange grunde til.
Jeg ønsker for 2018, at flere skoleledere tager det nye fag seriøst. At flere ledere investerer i lokaler der giver mening, og efteruddannelse af lærerne. For derigennem føler vi os hørt. Derigennem kan vi udvikle os. Derigennem er det lettere at acceptere det nye.
Jeg ønsker at mange af mine fagfæller accepterer det nye fag. For selvom jeg er enig i mange af kritikpunkterne omkring håndværk og design, er det på tide at acceptere, at det er kommet for at blive. Det er på tide at gå til din nærmeste leder, til de lokale politikere, til de lokale medier, hvis der er noget der skal laves om. Eks. lokaler og efteruddannelse. Vi skal råbe højt, hvis ikke vores lokale politikere prioriterer de praktiske fag i skolen. Det er nu det er på dagsordenen. Folkeskoleforligskredsen har indledt drøftelser om, hvordan de kan styrke de praktiske elementer i vores folkeskole. Derfor er tiden inde til at råbe højt, hvis ikke dine ledere, eller politikere, giver rum til netop faget håndværk og design.
Vores fag er kommet på dagsordenen. Og det skal vi udnytte. På det groveste.
Til Merete Riisager og co., folkeskoleforligskredsen og alle andre politikere i folketinget.
At det er kommet på dagsordenen skyldes mange ting. Bl.a at vi kommer til at mangle en massiv portion faglærte arbejder inden længe. Regeringen, med Merete Riisager i spidsen, prøver at gøre op med det, ved at indføre praksis faglig vurdering af eleverne i 8.klasse.
Jeg ønsker for 2018, at Merete Riisager og co. gør det så enkelt som muligt. At de smider penge med projektet. Ellers er jeg bange for, at det blot bliver endnu en topstyret belsutning, som marionetdukken -læreren- skal udføre. På trods af den ellers gode hensigt.
Jeg ønsker, at folkeskoleforligskredsen inviterer flere praktiske lærere, fra den virkelige verden, i folkeskolen, ind. Uden de stemmer, er drøftelserne omkring flere praktiske elementer i folkeskolen meningsløse. Total meningsløse.
Jeg ønsker at flere politikere, gerne fra den modsatte side af regeringen, stiller spørgsmål ved den praktisk faglige vurdering af eleverne i 8.klasse. Mattias Tesfaye (S) gør et enestående arbejde dér. Men der skal flere til. Hvor er SF, Enhedslisten, Alternativet og de Radikale henne i denne debat? Jeg har hørt og læst Jeres kommentarer, da forslaget var i høring, men den eneste der efterfølgende har stillet direkte spørgsmål til ministeren om forslaget, er Mattias Tesfaye. Det er ikke godt nok. Det er vores fælles fremtid det handler om. I må ikke lade stå til. Jo flere der stiller spørgsmål, jo bedre.
Med ønsket om flere elever med praktiske hænder.
Katrine Diduch