Folkeskolens håndværk og design-rådgiver

Blog

Når undervisningen går i fisk - et godt flerfagligt forløb TRODS reformen.

Nedenstående forløb skal ikke ses som et produkt af en skolereform. Nedenstående forløb skal ses som et produkt af engagerede lærere.

Offentliggjort Sidst opdateret

Folkeskolens håndværk og design-rådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Katrine Diduch er Folkeskolens håndværk og design-rådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: katrine.dalindiduch@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Det er blevet konstateret, at folkeskolereformen ikke fungerer efter hensigten. Overraskende. Eller..

Dette forløb er ikke et produkt af en folkeskolereform, hvor varieret undervisning og gladere børn var målet. Nej, det er et produkt af lærere, der synes det er vigtigt med varieret undervisning og glade elever, der trives. Fagligheden er også vigtig, men tro mig, eleverne har gode chancer for at blive dygtigere, hvis de trives og hvis undervisningen ikke bliver for kedelig. (læs stillesiddende)

Indlægget her, er et eksempel på, og opråb om, at undervisningsforløbet her sagtens kunne have fundet sted før folkeskolereformen. Det er faktisk meget tænkeligt. Indlægget skal derfor ikke ses i lyset af de muligheder skolereformen har givet. De skal tværtimod ses i lyset af, at vi lærere godt kan skabe god varieret undervisning. Det er det vi gør!

Dog er rammerne for at gøre det skrumpet ret meget. Med skolereformen. Og det tror jeg bestemt ikke er hensigten. Eller..

Forløbet er flerfagligt mellem håndværk og design, billedkunst, dansk og natur og teknologi i 3. kasse.

Natur og teknologi

Mål:

At eleverne opnår viden om fiskens opbygning.

Eleverne flåede og rensede ål hos Onkel Jonny nede på havnen. Og legede med krabber. Hjemme i klassen lærte vi om fiskens opbygning og miljø.

#Fil 2

Dansk:

Eleverne lavede med dansklæreren fagbøger over turen til Jonny,

Billedkunst.

Mål:

At eleverne kan tegne fisk ud fra idéer, oplevelser og modeltegninger.

At elever lærer teknikker til at forme en fisk.

At elever får forståelse for forgrund og baggrund i et billede.

Eleverne tegnede fisk ud fra bestemte former. Eleverne brugte tegninger som skitser til fisk, der blev formet i stentøjsler med fokus på form og struktur i leret. Efterfølgende glaseret.

#Fil 3

#Fil 4

#Fil 5

Håndværk og design

Mål:

At elever kan navngive en fukssvans og bruge den korrekt i en opmålt plade i fællesskab med en gruppe.

At lære forskel på forskellige sandpapirs korn.

At eleverne får forståelse for træets struktur og kan benytte dem i design af baggrund.

I en stor krydsfinéplade savede eleverne i fællesskab plader ud, der skulle bruges som baggrund til deres ler-fisk. Efterfølgende fik hver enkelt elev deres plade, som skulle pudses med forskellige slags sandpapir.

#Fil 6

#Fil 7

#Fil 8

#Fil 1