Folkeskolens håndværk og design-rådgiver

Blog

Nej, forældreintra giver ikke stress.

En lærers tanker om stresspanelets første anbefaling.

Offentliggjort Sidst opdateret

Folkeskolens håndværk og design-rådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Katrine Diduch er Folkeskolens håndværk og design-rådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: katrine.dalindiduch@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Søgeordene forældreintra stress rammer intet mindre end 264.000 søgeresultater på google. Der er en heftig debat lige nu. En debat, der har vist sig, at være vigtig. Mange er for, nogle er imod, intra. Jeg hører til den første kategori. 

At tabe kæben

Jeg har lige udgivet ugepanen for min klasse. Jeg ventede med at udgive den, til alle lærere i teamet havde skrevet deres. Jeg ved at de andre klasselærere gør det samme. Og så har jeg forresten også lige tjekket, om alle forældrene i klassen har fået meldt sig til skole/hjem samtalerne i næste uge. Jeg får ikke stress af forældreintra, jeg synes det er en udmærket platform, der kan rigtig mange ting.

At stresspanelets som det første, ud af 12 punkter, vælger at offentliggøre forældreintra som kilden til stress i Danmark, kom derfor bag på mig. Virkelig! Faktisk tabte jeg bogstaveligt kæben, da jeg læste det. Det er ellers ikke så tit det sker. Jeg tænkte, at der måtte være tale om en fejl. Jeg var faktisk et øjeblik overbevist om, at det var den forkerte pressemeddelse, der var blevet sendt af sted.

Svar udbedes, tak.

Men den er god nok. De seks medlemmer af panelet, der tæller en sociolog, en psykolog, forskellige speciallæger og forskere, har valgt at offentliggøre det første punkt som værende stressfremkaldende: forældreintra. Ud over den tabte kæbe, er der flere ting, der stikker i øjnene. Eller, der er faktisk så mange ting, at jeg vælger kun at forholde mig til selve denne første anbefaling:

  • Hvor er undersøgelsen, der underbygger dette? Jeg mener, jeg er både lærer og forældre, og der er ikke nogen, der har spurgt om min holdning. Jeg kan heller ikke finde nogen undersøgelse. Hvor er det empiriske grundlag for anbefalingen?
  • Hvor er praktikerne og stress-forskerne? Der er ingen praktikere med i panelet. Ingen offentligt ansatte. Og vi tæller i den grad godt i statistikken af stressramte danskere. Knap hver 4. offentligt ansatte mærker symptomer på stress. Hver 4.! Hvorfor er vi ikke med i panelet? Og vigtigt at bemærke; der er heller ingen stressforsker i panelet. Hvorfor ikke?
  • Hvad bruger vi kommunikationen til? I stedet for at skyde efter en udmærket platform, kunne stresspanelet med fordel sigte efter den ændrede kommunikations-kultur, der i stigende grad æder vores tid og overskud. Jeg har ingen undersøgelse, der underbygger min påstand om en ændret kultur, men jeg ser, at der er sket en ændring i de informationer vi mener, er vigtige at dele med omverdenen. Både på kommunikative platforme, skole-forældre imellem, og på de sociale medier. Vi vil vide alt. Her og nu. Dét er en interessant debat, som anbefalingen dog har ført med sig.
  • Analog kontaktbog, really? Jeg er oprigtig interesseret i at vide, om stress panelet seriøst mener, at vi skal erstatte forældreintra med den analog kontakt bog. I så fald, er jeg faktisk i tvivl, om panelet virkelig ved, hvad intra kan. Jeg inviterer hermed panelet ud på vores skole, så de kan få syn for sagen.

Jeg kunne fortsætte punkterne, men jeg vil slutte med at sige, at jeg godt kan forstå, at nogle forældre kan blive irriteret over intra. Det kan jeg, som forældre, også. Men hvis man bruger platformen på en simpel og overskuelig måde, så kan der altså komme en fin dans ud af det. Jeg udtaler mig både som forældre og lærer. Men jeg skimmer og sorterer også. I stor stil. Ganske ligesom på de sociale medier. Jeg håber inderligt, at de næste 11 punkter tager stress langt mere seriøst, end dette første offentliggjorte punkt gør.

For hvis ikke jeg havde forældreintra, ville jeg først blive stresset.