Folkeskolens håndværk og design-rådgiver

Blog

Den understøttende undervisning skal ikke skrottes. Gentænk den i stedet.

Blachman fylder meget i disse dage. Med sin idé om, at skrotte den understøttende undervisning til fordel for et nyt idé fag, skaber han overskrifter. Et nyt fag er ikke nødvendigt. Det er det til gengæld, at gentænke den understøttende undervisning. Det gør vi:

Offentliggjort Sidst opdateret

Folkeskolens håndværk og design-rådgiver

Hvert fags netværk på folkeskolen.dk har en lærer tilknyttet som faglig rådgiver. Katrine Diduch er Folkeskolens håndværk og design-rådgiver. Hendes opgaver er både at blogge, at deltage i debatten på det faglige netværk, finde nye bloggere og være bindeled til redaktionen om, hvad der rører sig i faget – så du er meget velkommen til at kontakte hende, hvis du har et spørgsmål, har lyst til at blogge eller gerne vil dele gode erfaringer fra din undervisning: katrine.dalindiduch@gmail.com

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Foto af 7.K på tur i faguge.

Når den understøttende undervisning giver mening.

Det er onsdag aften. Jeg står på perronen og vinker farvel til mine elever i 7.klasse. De bliver hentet af deres forældre. En mor giver mig en krammer. “Tak fordi du gør det her”, siger hun. Jeg smiler og trækker på skuldrene. Siger “Han har virkelig haft en god tur”. Sønnen er gået i forvejen. Kigger utålmodigt på sin mor. Kom nu!

Vi havde været i København. Fået undervisning på Nationalmuseet og på Arbejdermuseet. Og fordi vi inden havde læst Jesper Wung Sungs “Den sidste henrettelse" i dansk lærte vi bl.a om tiden omkring den sidste henrettelse i Danmark. Vi har også nydt at være ude af huset. Spist frokost sammen. Grinet sammen. Kedet os sammen. Været os selv, sammen.

Vi i 7.K nyder dage som disse, hvor det normale skema brydes. Det giver et hav af muligheder. Dagen er en del af en hel uge, hvor skemaet er brudt. Ugen hedder faguge, og vi har 8 af dem i år. 

Det er den understøttende undervisning, der betaler.   

For på Skælskør Skole har vi valgt, ikke at lægge den understøttende undervisning i det traditionelle grundskema. I stedet er den i fagugerne, hvor den supplerer den faglige undervisning i grundskemaet. Bl.a ved at give eleverne mulighed for at afprøve og træne de færdigheder, de har fået i undervisningen i de øvrige uger.

Den understøttende undervisning i fagugerne, bliver brugt til at koble teori og praksis, på en helt særlig vis. Den bliver ikke kun brugt til at uddanne eleverne. De dannes. Skabes. Skaber sig selv.

Eksempelvis ved at tage på Nationalmuseet og lære om tiden omkring “Den sidste henrettelse”, eller at bruge en hel dag, på at skabe intertekstuelle stumfilm. Og reflektere over eget liv i forhold til unges liv i 1853. Præcis som Blachman foreslår.

Lad vores eksempel være et eksempel på, at et nyt fag ikke er nødvendigt.

Til gengæld er det nødvendigt, at vi ændrer den understøttende undervisning landet over. Ellers giver den ikke mening.