Læs mere fra bloggen: It, medier og læring
Blog
Tillykke med fødselsdagen til Børnekonventionen
Børnekonventionens fejrer fødselsdag d. 20. november - og samtidig kan vi fejre, at rigtig mange lærere ønsker en mere verdensvendt undervisning med fokus på børns rettigheder og levevilkår rundt om i verden. Hos SOS Børnebyerne finder man et hav af gratis undervisningstilbud, der spænder bredt fra en temadag over et lærerigt besøg af en foredragsholder til en populær julekalender med Motor Mille.
Hvor går man på jagt efter undervisningsmateriale, der fanger elevernes opmærksomhed og gør dem klogere på verden omkring dem? Og hvor finder man materialer der samtidig inddrager kreativ formidling, og gør børnene til producenter?
Man kan for eksempel slå et smut forbi SOS Børnebyernes skoleunivers, hvor man kan finde både undervisningsmateriale til en enkelt lektion eller en hel måned.
Alt sammen helt og aldeles gratis.
FN’s Konvention om Barnets Rettigheder
SOS Børnebyerne er en børnerettighedsorganisation, der kæmper for at give alle børn en god og tryg barndom. Det afspejler sig i deres skoleunivers, der stiller skarpt på temaer som Børnekonventionen, børns levevilkår og rettigheder og Verdensmålene.
Alle børn har ret til at have det godt – uanset hvor i verden de er født og bor.
For at sikre børns rettigheder er alle verdens lande, undtagen USA, blevet enige om et sæt regler, der definerer, hvordan alle børn og unge under 18 år skal beskyttes og behandles. Regelsættet trådte i kraft den 20. november 1989 og fik navnet FN’s Konvention om Barnets Rettigheder, men de fleste kalder den Børnekonventionen. Danmark skrev under i 1991, og tilsluttede sig dermed Børnekonventionen.
Du har ret - digital leg om et vigtigt emne
I undervisningsforløbet ’Du har ret’ kan eleverne gå på opdagelse i rigtige cases ude fra verden og gennem arbejdet med blandt andet tekst, billeder og animationsflm blive klogere på deres egne og andre børn rettigheder.
I et andet forløb kan eleverne prøve kræfter med podcastformatet ved at sætte lyd til børns rettigheder. Eleverne arbejder i værktøjet WeVideo på Skoletube og bliver undervejs guidet igennem de fire faglige faser: research, brainstorm, realisering og evaluering.
Du har ret henvender sig til 6.-8. klasse
Omvendt julekalender
SOS Børnebyerne har også materialer om børns rettigheder og verdensmålene til de yngste elever. Blandt andet i decemberforløbet ’Omvendt Julekalender’, hvor lærere i indskoling og på mellemtrinnet hver dag i december får gratis adgang til film og opgaver om verdens børn. SOS-ambassadør og TV-vært Mille Gori – også kendt som Motor Mille fra DR Ramasjang – er vært på kalenderen.
Hver dag tager hun eleverne med på en rejse fyldt med udsyn og indsigt. Hun viser også en lille film ude fra verden, hvor hovedpersonen altid er et barn. Undervejs kommer hun forbi lande som Laos, Nordmakedonien, Zanzibar og Nepal, hvor børn gør hende og eleverne klogere på, hvorfor det kan være svært at komme i skole, hvordan det er at bo i slummen, eller hvordan det er at miste en forælder i en naturkatastrofe.
Filmene giver eleverne et unikt indblik i børns liv og levevilkår, der adskiller sig en del fra de fleste skolebørns herhjemme. Omvendt Julekalender kommer rundt om emner som Børnekonventionen, Verdensmålene og børns levevilkår og rettigheder. Og så bliver Mille også inviteret til Bulgarien, hvor hun blandt andet skal møde en ukrainsk dreng, der sammen med sin familie er flygtet til Bulgarien og nu bor i en børneby.
Filmene bakkes op af et refleksionsspørgsmål, der kan motivere eleverne til at arbejde videre med julekalenderen ude i klasserne. Det kan for eksempel være “Hvorfor er der nogen, der er fattigere end andre?” eller “Hvorfor synes I, det er vigtigt at gå i skole?” Hver dag er der et forslag til at gøre en god gerning.
I år er det 11. gang, at SOS Børnebyerne præsenterer Omvendt Julekalender.
Gratis foredrag på skolen
SOS Børnebyerne har deres eget foredragskorps. De tilbyder gratis og lærerige skoleforedrag, der handler om, hvordan det er at være barn rundt om i verden, og hvad en god barndom betyder for et barns hverdag og muligheder i livet.
I foredraget får eleverne mulighed for at komme helt tæt på nogle af de udsatte børn, som SOS Børnebyerne til dagligt hjælper i nogle af verdens fattigste lande. Det giver eleverne et indblik i nogle af de udfordringer, udsatte børn møder i deres hverdag.
Gennem inddragelse af FN’s Verdensmål og Børnekonventionen sætter foredraget fokus på børns rettigheder og de ting, som verdens børn har til fælles på trods af deres forskellige livsvilkår. Alle børn – uanset deres baggrund – har nemlig ret til en god skolegang og en tryg opvækst med familieliv og omsorg.
Lad os fejre Børmekonventionens fødselsdag sammen - hjertelig tillykke til os alle.