Læs mere fra Danmarks it- og medievejlederforening:
Sådan kan du bruge Pixton i Skoletube
Digitale værktøjer giver flere udtryksmuligheder.
Til dig, der er nysgerrig på Skoletube-pakken, men ikke ved, hvor du skal starte:
Prøv med Pixton.
Det er et online tegneserieværktøj, der giver eleverne mulighed for at udtrykke sig visuelt ved at skabe egne tegneserier. Det kan være et nyt greb i værktøjskassen, når eleverne skal formidle komplekse emner og giver mulighed for kreativitet og refleksion.
Pixton er et værktøj, der gør det muligt for eleverne at skabe digitale tegneserier med brugervenlige funktioner. Eleverne kan vælge figurer, baggrunde og tilføje tekstbobler, hvilket giver dem frihed til at udtrykke deres tanker og idéer på en visuel måde. Pixton er en del af Skoletube, hvilket gør det nemt at dele og gemme elevproduktionerne sikkert.
Appen kan bruges i flere forskellige fag, da den giver fleksible udtryksmuligheder. I dansk kan den bruges til at fortælle personlige eller fiktive historier, mens den i historie og samfundsfag kan bruges til at formidle historiske begivenheder eller samfundsrelaterede emner. Det, jeg har lagt mærke til er, at elever, som normalt ikke udtrykker sig så godt skriftligt, ofte blomstrer op, når de får mulighed for at kombinere tekst med billeder. Deltagelsesmuligheder for alle. Det kan vi godt lide.
En styrke ved Pixton er, at den giver mulighed for at eleverne kan tilpasse deres arbejde, så det passer til deres niveau og interesser. Nogle elever er visuelt orienterede og har lettere ved at forstå og udtrykke sig gennem billeder, mens andre elsker at skrive dialoger og lege med ordene. Med Pixton kan eleverne kombinere begge dele.
Sådan kommer du i gang med Pixton
Jeg vil opfordre dig til at starte i det små, når du introducerer et nyt digitalt værktøj. Se gerne introduktionsvideoer fra Skoletubeguide fælles i klassen. Introducer derefter en simpel opgave, såsom at lade eleverne fortælle om deres weekend i en kort tegneserie med tre billeder. Det giver dem mulighed for at lære værktøjet at kende uden at forsvinde i de uendelige muligheder. Når eleverne først har fanget, hvordan Pixton fungerer, kan du give dem mere komplekse opgaver.
Et andet godt tip er at inddrage eleverne i læringsprocessen. Mange af vores elever er meget hurtige til at lære nye digitale værktøjer, og de elsker at hjælpe hinanden – og os lærere! Jeg har ofte oplevet, at eleverne er dem, der finder nye funktioner og muligheder i værktøjet, som jeg måske ikke havde opdaget endnu. På den måde bliver undervisningen mere interaktiv, og eleverne føler sig som en aktiv del af læringsfællesskabet.
Brug ressourcerne til rådighed
En af fordelene ved at bruge Pixton via Skoletube er, at der findes masser af ressourcer til at hjælpe dig i gang. Skoletube har forskellige vejledninger og instruktionsvideoer, som du kan bruge, hvis du er usikker på, hvordan du skal komme i gang.
Jeg har selv haft glæde af at bruge nogle af de korte videoer, både til at lære værktøjet at kende og som en hurtig genopfriskning, når jeg har haft brug for det.
https://skoletubeguide.dk/project/pixtonedu/