Blog

1864 - Nu også en politisk begivenhed

Det burde egentligt ikke være en nyhed, men alligevel kunne de landsdækkende medier i dag fortælle, at tv-serien 1864 var et politisk projekt – som al anden historiefortælling fristes jeg til at sige.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Så lagde DRs tidligere dramachef Ingolf Gabold kortene på bordet. Han indrømmede det Dansk Folkeparti hele tiden har vidst , at serien var lavet med et politisk sigte, for som Gabold selv peger på, at understrege sin egen pointe om, at ”vi er europæere, der bor i region Danmark”. Men det er ikke det, der bekymrer Søren Espersen fra DF. For som han siger til Politiken: ”Dramatik må gerne være politisk.” Men S. Espersens anke er ”at man sætter historiske facts til side for at fortælle en politisk historie.”  Og derfor dette korte indlæg, for det er netop denne forståelse af historie, som jeg glæder mig over, at de forenklede fælles mål trækker væk fra. Når man fortæller historiske facts, selv hvis de faktisk er korrekte, så vælger man nogle og undlader andre. Man kunne også sige som Knud Romer i et interview til Falihos' fagblad ”Når man fortæller historie, er glemslen større end hukommelsen”. Det er med andre ord altid muligt at klandre en fortælling af historiske begivenheder som tendentiøs uanset om fortælleren har været bevidst om sin tendens eller ej – det er det vi skal lære eleverne, og jo flere levende billeder med stærk tendens, jo bedre er mulighederne for at lave en medrivende undervisning med fokus på historiebrug, så jeg holder stadig på 1-0 til Bornedal og nu også Gabold.

Indlægget indeholder citater fra: http://politiken.dk/kultur/filmogtv/ECE3047211/gabold-1864-var-et-slag-mod-df/

Falihos

Falihos er en frivillig faglig forening, der arbejder på at styrke fagene historie og samfundsfag. Det gør vi ved at stille netværk og den nyeste viden til rådighed for vores medlemmer ligesom vi deltager i det politiske arbejde og blander os i debatten om fagene.