Blog

Historie kan man finde over alt!

Imens andre drog på langfart i skolernes efterårsferie, så tog jeg til Sydfyn og gik en tur. Historie behøver man nemlig ikke rejse langt væk for at finde. Spor efter fortiden findes alle steder, hvis bare man ved, hvad man kigger efter.

Publiceret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Vejstrup – Gudme – Hesselager – Slude – Bynkel. Man skal nok være mere end lokalkendt for at vide, hvor nogle af de nævnte byer ligger og hvorfor der er en forbindelse mellem byerne i mere end én forstand. Indtil 1965 var de nogle af stoppene for toget fra Svendborg på den 37,7 km lange tur til Nyborg eller modsat. I dag er der ikke meget tilbage, der vidner om den tid, hvor jernbanen var garant for liv og aktivitet i de små byer. Sporene (de historiske og ikke jernbanesporene) er dog stadig til at se, hvis man ved, hvad man skal kigge efter. For eksempel kan man i både Vejstrup og Gudme se de gamle stationsbygninger, som i dag er privat beboelse. Ikke desto mindre ligner de sig selv og hinanden samtidig med, at de vidner om en tid, hvor de var med til at skabe et mere dynamisk lokalområde end tilfældet er i dag. At de begge står til salg, synes at understrege netop denne udvikling.

 At stationsbygningerne kan bruges til at illustrere udviklingen over tid, er netop én af de pointer der kan illustrere, hvorfor man ikke behøver at bo i Jelling eller København for at kunne gøre historien håndgribelig. Nok er Vejstrup en lille by, men historien den er der. Det samme gør sig naturligvis gældende alle andre steder, hvis man ved hvad man skal kigge efter. Så en opfordring. Tag de historiske detektivbriller på sammen med dine elever – måske bliver I overraskede over, hvor meget historie der findes lige for næsen af jer.    

Falihos

Falihos er en frivillig faglig forening, der arbejder på at styrke fagene historie og samfundsfag. Det gør vi ved at stille netværk og den nyeste viden til rådighed for vores medlemmer ligesom vi deltager i det politiske arbejde og blander os i debatten om fagene.