Blog

Historie og samfundsfag i skøn (Gen)forening

Genforeningen er et kanonpunkt i historie, men hvorfor egentlig ikke bruge det til at arbejde med temaer som kultur, identitet, stat og nation i både historie og samfundsfag?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Den første dag i det nye år 2020 indledte Statsminister Mette Frederiksen med en henvisning til den kommende fejring af grænsedragningen i 1920:

Godaften. I år er det hundrede år siden, Sønderjylland blev genforenet med Danmark. Nationen blev helet. Sønderjyderne kom hjem. Det skal vi fejre. Dengang – i efterveerne af Første Verdenskrig – stod vores forfædre over for et afgørende valg. Skulle folket følge landet? Eller skulle landet følge folket?

Statsministerens tale tydeliggør, at tiden omkring grænsedragningen i 1920 rummer problemstillinger, som er aktuelle den dag i dag, selvom den er hundrede år gammel. Hvad vil det eksempelvis sige at hele en nation, og hvad består et folk og et land af - dengang som nu?

Falihos

Falihos er en frivillig faglig forening, der arbejder på at styrke fagene historie og samfundsfag. Det gør vi ved at stille netværk og den nyeste viden til rådighed for vores medlemmer ligesom vi deltager i det politiske arbejde og blander os i debatten om fagene.

100-året for grænsedragningen i 1920 er på den måde godt i gang. Mediedækningen vidner om, at genforeningen på ingen måde er glemt, men Genforeningen - er det ikke en lukket fest for Sønderjyder? På ingen måde – Er slaget på fælleden måske en begivenhed kun for københavnere? Nej vel? Falihos har derfor – i samarbejde med Sorry Sister Film - udviklet et læremiddel, hvor eleverne gennem aktivt kildearbejde får et indgående kendskab til nogle af de konflikter, der var i grænselandet både før og efter grænsedragningen. I materialet arbejde eleverne med begreber som identitet, kultur, stat og nation og undersøger både om og hvordan problemstillingerne stadig er relevante i dag.

Materialet er udviklet med støtte fra blandt andre Kulturministeriets og Folketingets pulje til markering af Genforeningsjubilæet 2020. Det er derfor gratis og frit tilgængeligt for alle på Falihos hjemmeside http://www.Falihos.dk (under fanen udgivelser).