Privatfoto af et af BOGBY9520s udstillingsvinduer

God aften fra Skørping

Hvorfor overser uddannelsesinstitutioner mulighederne i samarbejdet med frivillige ildsjæle?

Offentliggjort Sidst opdateret

Da det officielle lørdagsprogram for Litterært Folkemøde sluttede, blev der tid til, at vi, der repræsenterede de litterære selskaber, kunne få et pusterum og en efterfølgende netværksmiddag.

Dansklærerforeningen

I Dansklærerforeningens folkeskolesektion arbejder vi på at fastholde et fokus på det dannelsesorienterede danskfag og dets kerneområder. Det er en hovedopgave at sikre og skabe rum for det danskfag, vi alle brænder så meget for. Det gør vi gennem åbenhed og samtale. Vi tror på, at det er det, der skal til for at sikre et spændende danskfag sammen med grundskolens dansklærere. Dét at være en del af fællesskabet i Dansklærerforeningen har en værdi for den enkelte lærer. Dansklærerforeningen har fortsat en stærk stemme i den fagpolitiske og i den uddannelsespolitiske debat, hvilket kommer danskfaget og dansklærerne ude på skolerne til gode. Læs med her på siden og giv din mening til kende.

Pusterummer udnyttede Drachmanns venner og jeg til et besøg i en af BOGBY9520s forretninger, hvor kvalitetslitteratur stod opstillet i overskuelig orden og til rimelige priser. Se på de udstillede bøger på billedet. Wung-Sung En anden gren 40 kr.  Ebbe Kløvedal Reichs 3-binds Danmarkshistorie 80 kr..... Denne forretning drives af en 25-30 frivillige, som dels giver deres by et kulturelt vitamintilskud og dels indgår i et givende fællesskab.

Efter BOGBY-besøger startede netværksmødet, hvor formanden for Herman Bang-Selskabet tog ordet. Han har sammen med sin bestyrelse af frivillige for anden gang har fået skabt dette imponerende arrangement, hvor 24 litterære selskaber er mødt op, og hvor der afvikles 40 arrangementer. Han takkede pænt for samarbejdet, men bad også om hjælp til ideer til en gentagelse om to år, for det er en byrde for en enkelt forening at lægge arbejdskraft til. I Herman Bang-Selskabet har de skabt en struktur, og de har nogle fantastiske rammer. 

Men en ting frustrerede ham især. Der er sendt invitationer ud til institutioner, specielt gymnasier. Men det ikke ligefrem vrimlede ind med repræsentanter for skoler og ungdomsuddannelser, fordi arrangementet holdes i en weekend. Tilsyneladende er det sivet ind hos de ansatte i uddannelsesinstitutionerne at de er reduceret til optællende lønarbejdere. I denne forståelse mister det danske uddannelsessystem det guld, som frivillige har gravet frem af den historiske litteraturs gruber. Så kom dog med en tur i dybet!

Hvor ville det være forfriskende og berigende, hvis ledere gav en medarbejder - eller bedre endnu et par stykker-  mulighed for at deltage og bringe guldet med til skolen og kollegerne. Rent faktisk forekommer de frivilliges engagement at være et smittende og fornemt alternativ til platformenes færdigretter. Og måske vil det være en kærkommen virus i den virtuelle virkelighed - som et analogt alternativt, som har betydning for samvær, trivsel og fællesskab.

Engang redigerede jeg en bog, som hed Med varsomhed og vovemod - en antologi med forfatteres bidrag til, hvad en god dansklærer er. Det, der gik igen, var personligt engagement og øje for det fælles og den enkelte. 

Det er for sent at komme til dette års Litterært Folkemøde, men så tag et kig på programmet og se, om der er noget, det er værd at søge kontakt til.