Et litterært folkemøde kan give sig de mest forunderlige udslag. Privatfoto

God eftermiddag fra Skørping

Et folkemøde kan føre det forunderlige med sig

Offentliggjort Sidst opdateret

Som det skinner igennem i min god morgen-klumme ligger Skørping i provinsen, hvor bytænkningen har gnavet sig ind i den autenticitet, vi ofte forbinder med "på landet". Derfor var det ikke underligt, at der var fuldt hus til professor emeritus Johs. Nørgaard Frandsens foredrag om, "Hvor ligger provinsen?" Hans bog af samme navn er finurligt og kritisk anmeldt af Egon Clausen, som har dynamoerne land og by i sit væsen. Læs hans anmeldelse her:   

Dansklærerforeningen

I Dansklærerforeningens folkeskolesektion arbejder vi på at fastholde et fokus på det dannelsesorienterede danskfag og dets kerneområder. Det er en hovedopgave at sikre og skabe rum for det danskfag, vi alle brænder så meget for. Det gør vi gennem åbenhed og samtale. Vi tror på, at det er det, der skal til for at sikre et spændende danskfag sammen med grundskolens dansklærere. Dét at være en del af fællesskabet i Dansklærerforeningen har en værdi for den enkelte lærer. Dansklærerforeningen har fortsat en stærk stemme i den fagpolitiske og i den uddannelsespolitiske debat, hvilket kommer danskfaget og dansklærerne ude på skolerne til gode. Læs med her på siden og giv din mening til kende.

https://pov.international/hvor-ligger-provinsen/

Men der sker ting i provinsen, i hvert fald når man deltager i Litterært Folkemøde. Det er lykkedes mig at bistå Aarestrup-Selskabet med at frembringe oplysninger om en kvinde fra overklassen, Laura Tønder Lund, som bistod og opmuntrede den unge H.C. Andersen. Deres interesse beroede på denne Lauras berøring via en præstegift søster med Aarestrups hjemegn. Og voila: den mest troværdige beskrivelse af Laura Tønder Lund kan ifølge H.C. Andersen-Samfundets formand, Kirsten Dreyer, læses i Topsør-Jensens H.C. Andersens Levnedsbog (1962), som kan købes for 30 kr. hos Bogby9520. Alt samler sig i provinsen!

I en helt anden boldgade: I Kaj Munk-Selskabet går diskussionen på, hvor man kan købe Jaka Bov, for Christian Grund Sørensen, der passer Munk-boden, skal i morgen i sin prædiken berøre fænomenet prepping. Den vare, som kalder på tungens erindringer fra en svunden tid, har han forgæves eftersøgt i flere købmandsbutikker. Og voila: de har den i Føtex i Skørping. Men for at vi ikke skal give provinsen for meget, lyder det nu fra kendere, at Jaka Bov også findes i Bilka.

Apropos prepping, så har jeg truffet en bestyrtet bedsteforældre, der har bedt sit barnebarn i teenagealderen om at skrive noget ned. Men han har aldrig lært at holde på et skriveredskab. Måske skal vi have håndskrift kategoriseret som prepping til imødegåelse af et længerevarende strømnedbrud.