Blog

Privatfoto.

Mærk bogen!

Noter fra min anden vagt på BogForum.

Publiceret Senest opdateret

Søndagen som vagt på Foreningen for Boghåndværks stand begyndte en kende forvirrende. Jeg havde ikke læst den seneste mail med reviderede vagtplaner og kom en halv vagt for sent. Men så fik jeg lejlighed til at høre en samtale mellem Christian Kaaber fra Foreningen for Boghåndværk og Kasper Vang, der havde udformet omslaget på den bog, der havde vundet prisen for Årets bedste Bogarbejde 2023: Tine Høegs Sult fra Forlaget Gutkind. Kasper Vang fortalte om den langvarige kontakt med forfatter og redaktør, som indgår i processen, og om at det alligevel sjældent bliver helt optimalt, fordi det skal gå så hurtigt til sidst. Men resultatet her af omslag til en bog, der beskriver den de spor, som en fertilitetsbehandling afsætter. 

Omslaget antyder en række celledelinger, men er så farvemættet i pink-lilla-røde nuancer, at det er vanskeligt at fokusere, men efter lidt tids seen træder titlen SULT frem som et fikserbillede. På omslagets bagside er et sort/hvid-billede af fotografen Petra Kleis, som har valgt at skildre forfatteren siddende nøgen og sårbar uden øjenkontakt til læseren; blikket er vendt indad mod bogens indhold.

Som en lille pudsighed fortalte Kasper Vang, at omslagets stærke røde udstråling var opnået ved at påføre rødt tryk en ekstra gang. Dette gjorde, at bogen var vanskelig at overse, men på den anden side pixelerede billedet, når det blev bragt på sociale medier; en omstændighed som tilrettelæggeren halvt beklagede, men som for mig fremstod som en flot pointe: tænk at den smukke, analoge bog søger at undslå sig at blive udstillet på sociale medier.

Jens Raahauge

Jens Raahauge er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder. Han har været skoleleder i Helsingør og Kokkedal, er tidligere mangeårig formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion og tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus, som blandt andet driver Dansklærerforeningens Forlag. Desuden formand for Sophia Tænketank for pædagogik og dannelse.

Ellers bød standen på naboskab til forlaget WUNDERBUCH, som virkelig producerer smukke bøger i håndværksmæssig særklasse. Gå ind på forlagets hjemmeside og bliv betaget i øjnene. Et af de forunderlige forhold ved dette forlag er, at forlæggeren Klaus Gjørup kun vil udgive bøger, han kan stå inde for. Og når han kan tillade sin en sådan luksus, skyldes det, at ved siden af har arbejde på Thise Mejeri.

Og når vi nu er på de kanter, så havde jeg en samtale med engagerede mennesker fra et bogtrykkeri i Skjern - Strandbygaard hedder det. De arbejder både med at levere smukt boghaåndværk og på at være en bæredygtig virksomhed. Denne imponerende indsats kan man læse om på deres hjemmeside. Men de tænker også skævt på den gode måde: jeg fik en smukt indbundet bog, trykt på deres eget genbrugspapir. Store ideer er titlen. Og når man lukker bogen op, består den en enkelt introsætning og derpå blanke sider, hvor man kan nedfælde egne store ideer. "Det starter som regel på et stykke papir, - og man ved aldrig helt hvor det ender...." lyder sætningen. Men på omslagets bagside står et kinesisk ordsprog:"Hvis du tænker for længe på næste skridt, kommer du til at tilbringe livet på ét ben."

Den bog burde alle forvaltninger forære skolelederne, som burde give en lignende til alle ansatte, som burde give alle elever den. Tænk, hvis godt genbrugspapir kan inspirere til, at vi alle får en smukkere gangart.

Det forunderlige ved at have haft et par vagter på Foreningen for Boghåndværks stand har været møderne med så mange mennesker, der har sans for det gode boghåndværk, og med de forfattere og illustratorer, der drømmer om, at deres arbejde vil få en så smukt behandling - bare en gang imellem!