Jens Raahauge

Blog

Sex fra a til å

Teater V indbyder til digitalt teater om sexualundervisning. Det er et bud på et afsæt for en undervisningsopgave, der ofte føles akavet af både elever og lærere. Der er mange stole, vi kan sætte os imellem.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

For nogen tid siden inviterede Aalborg Teater indenfor til streaming af Herman Bangs Tine; hvide gevanter hvirvlede omkring på scenen, og jeg faldt lige så stille ud af streamingen af teater over en af mine favorittekster. 

Derfor var det med lidt håndsved på zoomfingrene, jeg satte mig bag skærmen for at overvære Teater Vs digitale forestilling Stav til sex. Men, hvor Tine forsvandt i gevanterne, holdt Laura Skjoldborg og Mikkel Becker Hilgart, i stykket Zara og Bertram, her fokus på skærmen og hinanden, så der kom mange fine momenter frem. I det hele taget var stykkets styrke de to aktørers empati i forhold til hinanden.

En meget bred vifte af hverdagens undreområder omkring både det, man kan se, det man tror, og det man kan gøre, blev taget op på en ligefrem måde - så ligefrem som man nu kan gøre det, når skuespillerne set med målgruppens øjne ikke er vårharer. På den anden side giver denne aldersforskel måske en distance, der får udsagnene til at fremstå med erfaringens troværdighed.

Jens Raahauge

Jens Raahauge er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder. Han har været skoleleder i Helsingør og Kokkedal, er tidligere mangeårig formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion og tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus, som blandt andet driver Dansklærerforeningens Forlag. Desuden formand for Sophia Tænketank for pædagogik og dannelse, medlem Advisory Board for Unicefs Rettighedsskoler.

Stykkets forfatter Sofie Diemer havde valgt at bygge stykket op over temaer, der fulgte alfabetet; deraf titlen Stav til sex. Og hun har haft en særlig opmærksomhed omkring seksuelle minoriteter. Instruktøren Pelle Koppel, som også er chef for teateret, har sikret en seriøs, men uhøjtidelig tone, som må give afsæt for en fin samtale blandt tilskuerne efter forestillingen.

For mange år siden udgav Dansklærerforeningen et materiale, der hed Min krop er min - med optagelser af skuespillere fra Baggårdsteatret i Svendborg på klassebesøg. Her blev de enkelte temaer afbrudt af en samtale mellem skuespillerne og klassens elever. Og den styrke, der lå heri, får mig til at foreslå, at stykket her tilbydes i samtaleoplæg til undervisning efter hvert bogstav. Her, hvor de optræder som flowteater, hænder det, at en fint indslag bliver overgået af ét næste interessant tema. 

Der er så mange fine pointer, som kan være vanskelige at huske, når forestillingen kommer frem til å.

Tak for forestillingen ! Et alfabet kan tjene mange formål.   

Powered by Labrador CMS