Blog

udsnit af forsiden på Rundells bog

Vær belæst. 10. Jakob Martin Strid. 

Det tiende begrundede forslag til børnelitteraturlæsning, der både kan gøre dig belæst og forberedt til litteraturundervisning

Publiceret Senest opdateret

Det kom nok bag på en del seere, da det i tv-transmissionen fra uddelingen af kronprinsparrets priser i 2012 blev afsløret, at Jakob Martin Strid var modtager af årets kulturpris, og at kronprinsen i sin motiveringstale fortalte om de opløftende stunder i det kongelige barnekammer, når der blev læst godnatlæsning. 

En tid forinden havde han udgivet  Lille frø (Gyldendal 2005), som tilmed er indtalt på sønderjysk. Jeg sad i en billedbogskomité, som fire nordiske forlag havde nedsat, og her var Strids bog det danske bidrag. Men hans humor var for stræk for nordiske forlæggere, så man valgte en finsk bog om et apparat, der kan knuse alle husholdningsmaskiner. 

I 2012 udkom  Den Utrolige Historie Om Den Kæmpestore Pære (Gyldendal) som rigtig nok er kongeligt morsom; den har i dag klassikerstatus. Før den udkom  i 1999 rim- og remsebogen  Mustafas Kiosk (Gyldendal), som er så morsom og fandenivoldsk, at den blev sortlistet i Sverige.  Men den titel, der blev indstillet til Nordisk Råds Pris var en af bøgerne i den forrygende serie om  Mimbo Jimbo  (Gyldendal), nemlig den af bøgerne, der har Mimbo Jimbos ven flodhesten Mumbo Jumbo i hovedrollen: Da Mumbo Jumbo blev kæmpestor.  Det er en fortælling, der kort fortalt går ud på at få flodhesten til at få normal størrelse igen, efter at den har spist forkerte mysteriesvampe i skoven. Han er blevet så stor, at hans mor ikke kan nå om ham og trøste. Alle midler bliver nu taget i brug, og heksen Baba Jaga hjælper ham til sidst ved hjælp af et atommissil.

Jens Raahauge

Jens Raahauge er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder. Han har været skoleleder i Helsingør og Kokkedal, er tidligere mangeårig formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion og tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus, som blandt andet driver Dansklærerforeningens Forlag. Desuden formand for Sophia Tænketank for pædagogik og dannelse.

Et helt særligt bidrag til nydelse af bogen er det afsluttende afsnit, hvori Strid underholdende fortæller om sin arbejdsmetode. Det er nydelse for fortællere og billedkunstlærere.

Det er skørt. Det er meningsfuld på den underfundige måde. Det er morsomt. Og Jakob Martin Strid kender sine nordiske børnebogsklassikere og sine internationale forbilleder i animationsfilm og tegneserier. 

Den, der ikke har smagt hans originale cocktail, har snydt sig selv. De, der ikke har snydt sig selv, er fx medlemmerne af Det Danske Akademi, som har tildelt ham Silas-Prisen, og børnebibliotekarerne, som har givet ham deres kulturpris BØFA-Prisen.

Men allerede i  2001 fik ham Dan Turèll-prisen for den politiske bagsidestribe, han hver dag i flere år morede Politikens læsere med. Anarkistisk og vild var den; ja, strid.

God læselyst!