Jens Raahauge

Blog

Læselyst kan ikke vente. 3

Læselysten er ved at blive institutionaliseret. Men mens de store initiativers projektmagere laver betænkninger, skal vi ikke betænke os på at satse på sælsomme serier.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Der noget magisk over seriebøger. Det ved de fleste forlag, så de laver serier, fx trebindsromaner, som jeg omtalte i min første læselystblog. Men de laver også serier af bøger, der snarere er bundet sammen af andet end handling, fx af LIX-tal, lydrette ord, format..., mens nogle begår serier, der bygger på et særligt koncept.

Da jeg var barn, fandt jeg en æske med bøger, der var lavet til Ota Solgryn-spisere. Det var små illustrerede fagbøger, som fortalte om dyr, historiske begivenheder, store personligheder mv. Jeg kunne godt lide dem, fordi jeg fik noget at vide. Og derfor kunne jeg stave mig igennem et læseniveau, der var højere end det, jeg normalt kunne læse.

Ved at iagttage mange elevers valg og læsning af lekture til læsebånd, har jeg set, at dette også gælder for nutidige børn, måske især drenge. Faglitteratur, der omhandler de særeste fænomener, kan fænge. Og fordi man som læser får noget at vide, er man motiveret til at læse noget, som har ry for at være vanskeligere, men som for netop den gruppe læsere ikke er det. Den store forskel på skøn- og faglitteratur er , at man i fiktionen skal læse godt nok til at fange det, der står mellem linierner, men faglitteraturens ord er det, de giver sig ud for.

Jens Raahauge

Jens Raahauge er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder. Han har været skoleleder i Helsingør og Kokkedal, er tidligere mangeårig formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion og tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus, som blandt andet driver Dansklærerforeningens Forlag. Desuden formand for Sophia Tænketank for pædagogik og dannelse, medlem Advisory Board for Unicefs Rettighedsskoler.

I den sammenhæng er jeg faldet over en serie af ABC lette fagbøger, som bringer historier om kendte, mindre kendte og ganske ukendte personligheders liv. Det er to garvede børnebogsforfattere, der har skrevet historierne. Og det er forlæggeren Flemming Møldrup, der har udgivet de i alt 25 titler på sit lille forlag, ABC. Og det var vel egentlig sådan, jeg opdagede serien. Flemming Møldrup (ikke at forveksle med lidsstilseksperten) har en ganske særlig næse for børnelitteratur. For det første har han udgivet den helt unikke australier Shaun Tan. For det andet har han udgivet flere at Nordisk Råds prisvindere, vel at mærke før de har vundet prisen. For det tredje møder man ham ofte på bogmesser, hvor han har en lille stand med tilbud til boghungrende lærere, bibliotekarer og forældre. Og om kort tid har han lokket mig til at have en samtale med Kåre Bluitgen ved Bogforum om netop de lette fagbøger.

Bøgerne er vitterlig lette at læse og ordene finder god støtte i illustrationer, der netop illustrerer. Fælles for de fortalte historier er, at vi skal lære en personlighed, der har udrettet noget særligt, at kende. Det kan være opdagelsesrejser til fx Grønland, Det lykkelige Arabien eller Amazonlandet. Det kan være om slavehandel eller slaveri. Det kan være om søfolk, også pirater. Og det kan være om livet i eksotiske omgivelser. På mange måder bringer denne serie mindelser om dele af OTA-bøgerne, fordi den vil oplyse, også om det, vi ikke vidste, det kunne være sjovt at vide noget om, hvad enten det er om Carsten Nieburgs opmålinger af de arabiske lande eller om Peter Holm, der blev kongelig sørøver, sejlede verden rundt og måske drukner, da han kommer hjem og vil springe i land.

Serien handler om modige, nysgerrige og/eller eventyrlystne mænd, det er muligtat fortælle en god og fængslende historie om. Men det undrer mig, at ingen modig, nysgerrig og/eller eventyrlysten kvinde har trængt sig ind i forfatternes bevidsthed. Og det håber jeg, at den gode forlægger vil gå i gang med at råde bod på, så snart han læser dette.  

     

Powered by Labrador CMS