Jens Raahauge

Blog

Dorte Karrebæk modtager Holberg-medaljen

Fredag sidst på eftermiddagen, mens folk flokkedes på de københavnske gader og stræder, samledes en lille skare i Admiral Gjeddes Gaard for at overvære årets uddeling af Holberg-medaljen. Til Dorte Karrebæk!!

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvert år uddeles Holberg-medaljen på hans fødselsdag, den 3. december. Og det er sket med kun et enkelt års overspring siden den blev indstiftet af Dansk Forfatterforening på hans fødselsdag i 1934. Med medaljen følger et beløb, som finansieres af Statens Kunstfond.

Medaljen gives som en hæder til en dansk forfatter ”som en anerkendelse for et litterært eller videnskabeligt værk eller for den pågældendes forfattervirksomhed som helhed ...... under hensyntagen til en vis åndelig forbindelse til Holbergs psyke, hans litterære tendens eller ejendommelige forening af videnskabsmand og skønlitterær forfatter, hans vidtspændende ræsonnerende, satiriske eller samfundsdømmende produktion”. Og går man ind på Holbergmedaljens wiki-side finder man en liste over markante danske videnskabsfolk og forfattere, en liste som Dorte Karrebæk nu føjer sig på.

Formanden for medaljekomiteen, dr.phil. Bent Holm, sagde blandt andet i sin motiveringstale: "Holbergmedaljen 2021 gives til tegner og forfatter Dorte Karrebæk. Karrebæk er unik. Hun taler med de to-årige, med midaldrende og med oldinge i en streg og en sprogtone, der altid er til at aflæse og som altid er lidt rystende. Hendes univers går fra realisme til det groteske, altid med humor, altid med prægnans og præcision. Hun afsøger sanselighedens muligheder. Hvordan mærkes verden, hvordan ser den ud, hvordan lugter den, og hvordan lyder den, når man f.eks. ikke kan høre? Karrebæk bruger sin kunst til at frisætte mennesket. Hun tegner repræsentationer frem, baseret på dyrt købt viden, erfaring og historie, uden at moralisere. Hun tegner med en ømhed, der skaber empati for alt det, der rører os, når vi begiver os ud i en vaskeægte Karrebæk-verden. For det, og for hendes konkrete arbejde med flere Holbergklassikere, gives hun medaljen."

Jens Raahauge

Jens Raahauge er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder. Han har været skoleleder i Helsingør og Kokkedal, er tidligere mangeårig formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion og tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus, som blandt andet driver Dansklærerforeningens Forlag. Desuden formand for Sophia Tænketank for pædagogik og dannelse, medlem Advisory Board for Unicefs Rettighedsskoler.

Peder Frederik Jensen uddybede motiveringen i en personlig og indlevet tale, som måske kan sammefattes i et udsagn (som han måske har lånt af en eller anden): "Lige børn leger bedst, men de skæve har det sjovere". Han overrakte medaljen og fremkaldte til gengæld en takketale, som dels bekræftede udsagnet om de skæve, men som også viste, at ikke blot har de skæve det sjovere, de gør også vores andres liv sjovere.

Derfor er der al mulig grund til at dyrke Dorte Karrebæk i danskundervisningen, og hvis I mangler inspiration, så kig i det tillæg til DANSK 3/2021, som Dansklærerforeningen udsendte i anledning af hendes 75 års fødselsdag.

Heri kan I blandet andet se eksempler på hendes illustrationer til Jeppe på Bjerget, godt nok spejlvendt, fordi de stammer fra Forlaget Tøkks udgave på arabisk. Men hendes fremragende Holberg-illustrationer til Jeppe på Bjerget, Erasmus Montanus og Niels Klim, som i sin tid udkom på Agertofts Forlag kan ikke fås mere. Et eller andet forlag burde genudgive dem!!!

Men hvorom alting er: Hjertelig tillykke til Dorte Karrebæk med Holberg-medaljen. Og  tillykke til os andre, at vi har mulighed for at anvende hende i vores undervisning.

ps.

Og når nu vi er ved Holberg, udkommer den 9. december en bog om Holbergs masker, som føromtalte Bent Holm har forfattet, og forlaget Multivers har udgivet.

Hvis man arbejder med drama i skolen, så kan der hentes en god portion inspiration i den italienske masketradition!

Powered by Labrador CMS