Blog

Teksten får stemme. 7. klasse.

Årets oplæsningskonkurrence for 7. klasser viste, at H.C. Andersens tekster har kvaliteter, der er værd at dyrke.

Publiceret Senest opdateret

På Bornholm har de holdt fast i de oplæsningskonkurrencer for 7. klasser, der for år tilbage blev afviklet i et samarbejde mellem Dansklærerforeningen og H.C. Andersen-Samfundet, og som var landsdækkende.

I starten kunne eleverne vælge imellem fem af H.C. Andersens korte tekster, men flere lærere foreslog, at det også skulle være muligt at vælge nutidige korte tekster, da Andersens sprog forekom mange elever vanskeligt at gå til. Derfor blev tekstudvalget øget glimrende, nutidige tekster af blandt andre Dennis Gade Kofod og Jesper Wung-Sung.

I de seneste to-tre runder har ingen af eleverne valgt en af H.C. Andersens tekster. Men denne gang havde to valgt HCA - nemlig Det er ganske vist og Flipperne.

Jens Raahauge

Jens Raahauge er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder. Han har været skoleleder i Helsingør og Kokkedal, er tidligere mangeårig formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion og tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus, som blandt andet driver Dansklærerforeningens Forlag. Desuden formand for Sophia Tænketank for pædagogik og dannelse.

Oplæsningsteknisk var der ikke den store forskel på finalisterne, men alligevel skilte de to oplæsninger af H.C. Andersen sig ud, idet oplæserne fik foræret et utal af tekstlige opspil til fine fortolkende pauseringer og betoninger.

Det har givetvis krævet et større forarbejde at få styr på mulighederne i Andersens tekster end i de nutidige. Men det viste sig, at det ekstra arbejde var umagen værd. Gade Kofod og Wung-Sung er fine forfattere, men Andersen kan altså noget, som de ikke kan.

At arbejde med ældre tekster kan noget særligt, hvis blot man vælger de særlige tekster!