Blog

udsnit af forsiden på Rundells bog Selv om du er så voksen og klog bør du læse en børnebog

Bliv belæst!

Start et sted, der på én gang beriger dig som person og som lærer. Læs en børnebog.

Publiceret Senest opdateret

Jeg blev selvfølgelig glad, da jeg forleden læste Bent Rasmussens fine anmeldelse af min lille bog Bliv findist via fiktionen, der var inspireret at Rundells bog om som voksen at læse børnelitteratur. Men en del af dem, der har læst den, har spurgt mig, om det ikke er lidt navlebeskuende at skrive om de bøger, der engang i 1970'erne og 1980'erne har grebet mig og holdt mig fast. Og jeg kan godt se deres pointe, selv om min begrundelse for bogen er, at den voksne læsers dobbeltblik netop beriger, hvis der er tale om god litteratur, fordi man både får en oplevelse af fortællingens univers og af barndommens verden.

Jens Raahauge

Jens Raahauge er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder. Han har været skoleleder i Helsingør og Kokkedal, er tidligere mangeårig formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion og tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus, som blandt andet driver Dansklærerforeningens Forlag. Desuden formand for Sophia Tænketank for pædagogik og dannelse.

Nu vil jeg så reagere på opfølgningsspørgsmålet, som jeg har fået stillet: Hvorfor giver du os ikke nogle ideer til, hvad vi kan læse for at blive findister? Og det vil jeg i den kommende tid forsøge, idet jeg i den kæmpe bunke af danske børnebøger, der er udkommet i de seneste 15-20 år, vil finde afgrænsningen i det arbejde, jeg var med til som medlem af Nordisk Råds Priskomite vedrørende børne- og ungdomslitteratur.

Der blev i perioden og bliver årligt udgivet rigtig mange titler. Mange af dem er efter min mening ikke egnede til voksenlæsning med dobbeltblik, men selvfølgelig til at imødekomme interessen hos de børn, der læser. Så alt i alt vil jeg i den kommende tid anbefale en tre-fire håndfulde forfatterskaber, som supplement til dem, jeg nævner i min findist-bog.

Og når jeg gør det, beror det på den læsedebat, som er blusset op lige nu. Som læsepædagogen Mogens Jansen i sin tid påpegede, var den vigtigste motivation til børns læsning og læseglæde, at de så voksne rollemodeller læse med glæde.

Derfor handler det for mig om at tilbyde enhver dansklærer at blive belæst på en overkommelig måde, som tilmed kan berige undervisningen.

Så i de kommende uger vil jeg søge at inspirere til, at alle kan blive findister.

På gensyn på bloggen.