Blog

Udsnit af forsiden på Rundells bog

Vær belæst. 11. Cecilie Eken

Begrundet forslag nummer elleve til børnelitteraturlæsning, der både kan gøre dig belæst og forberedt til litteraturundervisning

Publiceret Senest opdateret

For fem år siden blev Cecilie Eken nomineret til Nordisk Råds Børne- og ungdomslitteraturpris for første del af trilogien  Karanagalaksen. Den har undertitlen  Styrke.  Og den efterfølges af  Tillid og  Forbund. 

 Styrke udkom  i 25-året for hendes forfatterdebut (i år har Cecilie Eken kunnet fejre 30-års forfatterjubilæum), og hun ville givetvis være blevet nomineret flere år tidligere, hvis det ikke havde været for det forhold, at hun i de første år selv var medlem af den danske priskomité. Nogle betaler en pris for at yde gratisarbejde for kulturen.

Cecilie Eken har skrevet i mange genrer. Fælles for alle hendes titler er, at de er forfattet i noget af det smukkeste dansk, man kan tænke sig. Efter min opfattelse er den måde, hun folder sproget ud på, af meget høj klasse - det enkle og det komplicerede spiller sammen i tekster, der er lette at læse og umulige at blive færdige med.

Jens Raahauge

Jens Raahauge er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder. Han har været skoleleder i Helsingør og Kokkedal, er tidligere mangeårig formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion og tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus, som blandt andet driver Dansklærerforeningens Forlag. Desuden formand for Sophia Tænketank for pædagogik og dannelse.

 Styrke og  Karanagaleksen i det hele taget er en forunderlig hybridgenre, både fantasy og science fiction. Som noget helt særligt kan man karakterisere den som fortælling, der bygger på en humanistisk omgang med teknologi. Bogen fortæller om pigen Sagas kamp for en mere menneskelig verden i en højteknologisk fremtid.

Cecilie Eken har på anden vis beskæftiget sig indirekte med denne problematik, idet hun i 2002 udgave den smukke fortælling om  Sølvblomst,  (Gyldendal) som blev genudgivet i 2021 sammen med opfølgeren  Natblomst (nu på forlaget Gutkind). Begge romaner handler om børn, der kæmper mod destruktive kræfter, der vil ødelægge naturen. Men det interessante er, når man har læst begge bøger, at fornemmer man, at hovedpersonen i den første, drengen Jonas, har mere føling med sine omgivelser end hans pendant i opfølgeren, hvor pigen Mia synes begrænset i sin tilgang til naturen som følge af, at hun lever med sin mobiltelefon. 

Kærligheden til naturen og en skeptisk forholden sig til den overfladiske flygtighed, som vi byder nutidens børn og unge, optager Cecilie Eken. Hun er, som vi kan læse i  Karanagaleksen,  ikke maskinstormer, men hun plæderer som Sara i  Styrke  for, at vi kobler den humanistiske omtanke til, prioriterer det vigtige og hører opråbet: Ro på!

Cecilie Eken møder mange elever ved skolebesøg. Hun får megen anerkendelse og mange priser. Hun er meget læst i skolen. 

Hun fortjener at blive læst i fuld udstrækning. Alle fortjener at læse hendes bøger. Efter min mening er hun en dansk arvtager af H.C. Andersen og Astrid Lindgren.

Cecilie Eken er den første børnebogsforfatter, der er blevet optaget som medlem i Det Danske Akademi!!

God læselyst!