Blog

Udsnit af forsidebilledet på Rundells bog Selv om du er så voksen og klog bør du læse en børnebog

Vær belæst. 3. Louis Jensen & Lilian Brøgger

Tredje begrundede forslag til børnelitteraturlæsning, der både kan gøre dig belæst og forberedt til literaturundervisning.

Publiceret Senest opdateret

Halli! Hallo! Så er der nye firkantede historier. (Gyldendal 2012) var en af de to danske nominerede til Nordisk Råds Børne- og ungdomslitteraturpris 2014. Den er det syvende bind af det projekt, som Louis Jensen (tekst) og Lilian Brøgger (illustrationer) søsatte i 1992, og som blev afsluttet i 2016, hvor den 1001 tekst med mange illustrationer blev udgivet.

Genren var helt Louis Jensens egen: firkantede historier. Og de handler om alt mellem himmel og jord, mellem mennesker og natur, mellem huse og hjerter. Her møder vi den eventyrlige virkelighed og de virkelige eventyr.

Kritiske røster mener, at børn slet ikke kan forstå dem. Og det er nok korrekt, for det kan voksne heller ikke. Men hold da op, hvor de kan kildre nysgerrigheden og ægge trangen til at finde mening.

Jens Raahauge

Jens Raahauge er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder. Han har været skoleleder i Helsingør og Kokkedal, er tidligere mangeårig formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion og tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus, som blandt andet driver Dansklærerforeningens Forlag. Desuden formand for Sophia Tænketank for pædagogik og dannelse.

Hvis du ikke har læste nogle af dem, så er det om at råde bod på det forsømte.

Louis Jensen var uddannet arkitekt og skrev også et par bøger om huse. Men i sine børnelitterære noveller og romaner befolkede han husene med hjerterum, børnelogik og eventyr.

Sammen med illustrator Helle Vibeke Jensen har han fx lavet en billedbog om at tale med fuglene: Hør her stær (Høst & Søn 2004).

Sammen med Pia Halse har han lavet den mageløse serie om den modige Tork og hans ven, kloge Hest, hvor læseren får stimuleret sin sans for hjælpsomhed og kloge løsninger. Tork og Hest-serien udgives af forlaget Jensen & Dalgaard.

Endelig skal det nævnes, at Louis Jensen i 2005 hyldede et af sine forbilleder, H.C. Andersen, med fortællingen om digteren: Tinhjerte og ællingefjer (Høst & Søn), hvori en far fortæller sin søn om Andersens liv.

Lilian Brøgger, som illustrerede hovedværket med de 1001 firkantede historier med en surrealistisk streg, der understreger de firkantede historier rundhed og eventyrlighed. Men hun har også været rundt om H.C. Andersen. Senest med Billedbog uden billeder (Hjulet 2021) - en bog, hun faktisk blev bedt om at lave til et koreansk forlag.

Hendes markante streg kan findes i et væld af titler. En smuk indskolingsbog er Anton elsker Ymer (Hjulet 2020) - selvfølgelig om antonymer.

Og sidste år debuterede hun som forfatter med erindringsbogen Skibet skal sejle i nat (Dansklærerforeningens Forlag 2022), som lige nu er nomineret til en pris for godt boghåndværk. Men indholdet... det er en gribende historie.

Hvis du gerne vil gå roligt i gang med at blive belæst, så er Louis Jensen og Lilian Brøgger gode steder at starte. Og man får mod på mere, fordi det på overfladet forekommer roligt, men hurtigt virker foruroligende. Man får lyst til at forstå!

God læselyst!