Jens Raahauge

Blog

Er kulturen virusramt?

Hvilken forretning finder man bag vinduet? Du har fået bingo, hvis du foreslog BOGHANDEL, et svar der kunne afføde et spørgsmål om, hvad det er for en virus, der har angrebet vores kulturliv.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

På hovedgaden i Rønde kan man finde en boghandel; en Bog & Idé er det, men ikke en hvilken som helst af slagsen. Flere af de Bog & Idé-forretninger, jeg har frekventeret, er præget mere af papir og puslespil end af prosa og poesi. Men der er undtagelser, fx har forretningen i Holbæk fokus på begynderlæsning og Læsefidusen, mens den i Rønde på førstesalen har kunstudstilling - med værker af islandske Sigurjón Ólafsson og danske Per Kirkeby - og et af landets  største boggallerier af kunstbøger - og dertil kommer en legetøjsbutik og en vinhandel. Men kernen er en boghandel, må man forstå, når bog- og meget mere-handler Niels Trangbæk til Kristeligt Dagblad udtaler, at "En by uden en boghandel er ikke en rigtig by".

Se, her i coronatiden har flere end normalt købt bøger i boghandler, selv om e-handlen også er steget. Mange har opdaget, at der er noget særligt ved det nære og håndgribelige. Men det kræver en indsats at bevare boghandelen i de mindre byer, men i fx Fredensborg har borgerne vist, at det kan lade sig gøre ved at gå sammen.

Akkurat som den stordriftstænkning, som præger industrilandbruget og KL, flere steder har ført til, at borgere er gået sammen om at skabe små gårdbutikker og friskoler. Men uanset hvordan vi vender og drejer det, så bidraget denne udvikling til at skabe forskelle, som det burde være et velfærdssamfunds væsentligste opgave af modvirke.

Jens Raahauge

Jens Raahauge er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder. Han har været skoleleder i Helsingør og Kokkedal, er tidligere mangeårig formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion og tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus, som blandt andet driver Dansklærerforeningens Forlag. Desuden formand for Sophia Tænketank for pædagogik og dannelse, medlem Advisory Board for Unicefs Rettighedsskoler.

Og tingene hænger sammen: Folkeskolens centralisering af indkøbspolitiken har bidraget til at lukke mange boghandler, fordi konkurrencehensyn overtrumfer kulturhensyn. Når man dertil lægger, at en del storindkøb ofte varetages af embedsmænd uden faglig vægt, så var det måske en idé at lade skolerne bidrage til genskabelsen af "rigtige byer" ved at give indkøbskompetencen tilbage til de nære ansatte, der kender de lokale behov. 

Og lad os i tilgift blive ved med at stille spørgsmålet, om et lokalsamfund uden en skole, uden en læge eller uden en dagligvarebutik er et rigtigt lokalsamfund. 

Corona-nedlukningen - om den var forstandig eller forulempende - har vist, at vi kan finde uventede løsninger, der går i andre retninger end konkurrencens og vækstens. Derfor er det vel en tanke værd at se på, hvad vi lukker op til, og ikke bare, hvordan vi lukker åbner hurtigst muligt for det samme.   

Powered by Labrador CMS