Blog

Udsnit af Rundells bog Selvom du er så voksen og klog bør du læse en børnebog (Jensen & Dalgaard)

Vær belæst. 7. Bent Haller

Syvende begrundede forslag til børnelitteraturlæsning, der både kan gøre dig belæst og forberedt til litteraturundervisning.

Publiceret Senest opdateret

Bent Haller har, siden han vandt en ungdomsbogskonkurrence i 1976 med den kontroversielle Katamaranen, leveret læse- og undervisningsstof til utallige dansktimer på stort set alle klassetrin. Han overraskede selv de mest højrøstede kritikere, som flere steder havde fået hans første bog forbudt i undervisningen, da han udgav Kaskelotternes sang. Siden har han skrevet flere end 100 bøger, hvoraf en stor del har appel til undervisningen, dels fordi han skriver om problematikker, der berører både børn og voksne, og dels fordi han forærer os flere spørgsmål end løsninger; han kan giver os lysten til at forstå.

Den bog, der blev indstillet til Nordisk Råds Pris var Magnolia af Skagerrak (Høst og Søn 2015), som har særdeles vellykkede illustrationer af Lea Letén. Kritikere mente, at nomineringen var begrundet i Bent Hallers navn, snarere end i romanens kvaliteter. Men det kunne bero på, at de ikke havde læst begrundelsen. For det er vanskeligt at pege på Hallers bedste bog; dels er der et hav af gode romaner og novellesamlinger, dels er hans bundniveau så højt. Min egen favorit er romanen Silke (Høst og Søn 2013) om en pige med allergi. Her bliver Den lille havfrue vendt 'på hovedet', da Silke vælger at gå til havs. Da jeg engang præsenterede den ved en litterær morgensamling, skabte dette en reservationsliste af betragtelig længde på skolebiblioteket. Og ingen afleverede bogen ulæst!

Nej, det, der er særligt ved Magnolia fra Skagerrak, er, at den ligger godt i munden. Den egner sig til oplæsning, og det var en del af begrundelsen for at nominere netop den; for at slå et slag for oplæsning!

Jens Raahauge

Jens Raahauge er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder. Han har været skoleleder i Helsingør og Kokkedal, er tidligere mangeårig formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion og tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus, som blandt andet driver Dansklærerforeningens Forlag. Desuden formand for Sophia Tænketank for pædagogik og dannelse.

Bogens handling er typisk for Bent Hallers måde at underholde og udfordre læseren på. På overfladen en lys sommerferiehistorie med de spændinger, der kan være i en søskendeflok, hvor storebror vil være den store, og hvor lillesøster måske er den stærkest sansende, og med de hyggestunder, der kan være, når man er hos bedsteforældrene. Men under overfladen, både i egentlig og i overført betydning, lurer utrygheden, fordi børnenes mor er fysisk fraværende på grund af alvorlig sygdom. 

I øvrigt må jeg i anledning af, at Emil fra Lønneberg i år bliver 60 år, nævne, at bedstefaren i bogen kommer fra Småland, taler med smålandsk tonefald til 'liten Maggenolia' og går ud i sit udhus og snitter figurer, når bedstemoren irettesætter ham.

Bent Hallers evne til at beskrive det dobbeltbundne i børns måde at leve og opleve på har tilsyneladende rødder i hans eminente og stærke erindinger om begivenheder og hændelser i hans egen barndom. Det skriver han om i erindringsbogen Hyler med ulve, som er illustreret af Cato Thau-Jensen (Dansklærerforeningen 2022). Efter den er det svært at sætte sig til et bord med ål. Læs selv hvorfor.

God læselyst!