Blog

Amor viser vej til de udødeliges rige

Chat bot kinesersnot - eller hvis snot det nu er

Tag lige og snyd næsen, inden du overgiver dig til de udødeliges chatbottere.

Publiceret Senest opdateret

Inden vi overgiver os til at gå i sporene fra de mange begejstrede, der botter omkring i pædagogiske overvejelser, eller professor Jeppe Bundsgaard, der ser reaktionerne på ChatGPT som udslag af en skole og et uddannelsessystem, som er baseret på test og karakterer, så skal vi måske lytte til Harvard-professor Shoshana Zuboff, der beskæftiger sig med overvågningskapitalismen. Hun har netop medvirket i en samtale på DR, hør her:

https://www.dr.dk/lyd/p1/orientering/udsyn-18/11:40

Hun advarer imod den holdning, som fx Jeppe Bundsgaard udtrykker: at det, vi står overfor lige nu, er en del af udviklingen, som vi ikke kan kæmpe imod. Hun ser dette, som en særlig defaitistisk form for overgivelse til de kapitalistiske (de være sig amerikanske eller kinesiske) udbydere af de teknologiske fristelser.

Jens Raahauge

Jens Raahauge er uddannet lærer, skolebibliotekar og skoleleder. Han har været skoleleder i Helsingør og Kokkedal, er tidligere mangeårig formand for Dansklærerforeningens Folkeskolesektion og tidligere formand for Dansklærerforeningens Hus, som blandt andet driver Dansklærerforeningens Forlag. Desuden formand for Sophia Tænketank for pædagogik og dannelse.

Hun spørger retorisk, om den kunstige intelligens er skab for vores skyld, eller om den er skabt for skabernes egen skyld, fordi enhver af vores søgninger og chat forærer dem en viden, som kan raffinere deres algoritmer og dermed indtjening.

Hvis det er rigtigt, så bidrager vi i skolen til en overvågning af de elever, vi er sat til at sikre udvikling og beskyttelse. Pludselig forstår man, hvorfor berlinere for år tilbage så målløse ud, når vi fortalte om det danske CPR-system. I deres optik ville det have været guf for stasi.

Her falder det mig ind, at H.C. Andersen skrev et herligt eventyr, Jomfruerne. Om to brolæggerjomfruer (se Ursula Seebergs vidunderlige illustration I Den Store H.C. Andersen Eventyrbog fra forlaget Eudor), hvoraf den ene er forlovet med en rambuk. Jomfruernes ejer beslutter imidlertid, at de skal skifte navn til stempler, og rambukken slår op. For hvem vil være forlovet med et stempel!

Og hvem vil være kæreste med et nummer. I Danmark er alle kærester det!

Den kunstige intelligens er i familie med Amor, der viser den stenede vej til de udødeliges rige, blot med den forskel, at AL har ryddet stenene af vejen. Men de udødeliges rige er det vi har kurs imod - på særegen vis: Vi bliver alle registret i det store algoritmehimmel, hvorfra ejerne skal komme og manipulere os, så længe vi lever.