Læs mere fra Dansklærerforeningen:
Og Nobels Fredspris går til Nihon Hidankyo
Nihon Hidankyo er en organisation af overlevende efter atombomberne over Nagasaki og Hiroshima
I dag kom meddelelsen fra Oslo, hvor Stortinget uddeler Nobels Fredspris: Den japanske organisation af overlevende efter amerikanernes atombomber over de to japanske byer, Hiroshima og Nagasaki, ved afslutningen af 2. verdenskrig er årets fredsprismodtager.
I den anledning vil jeg henlede opmærksomheden på en helt overvældende bog, hvori den japanske akvarelkunstner Toshi Maruki i billeder og ord fortæller om dagen, hvor bomberne blev kastet ned over byerne, og om tiden efter hvor eftervirkningerne gjorde sig gældende blandt de overlevende.
Det faldt i min lod at anmelde bogen i Folkeskolen, da den udkom på forlaget Hjulet i 1983. Her er hvad jeg skrev:
"Glem alt om satiren i filmen Dr. Strangelove. Glem alt om poesien i Coerrs Sadako og de tusind papirtraner. Akvarelkunstneren Toshi Maruki, Japan, har skabt en unik billedbog, Lynet over Hiroshima, med en enkel beretning og flere end tyve ekspressive akvareller.
Vi ser kaos, kamp, vanvid, død, brand, ødelæggelse. Men det der gjorde størst indtryk på de børn i 6. klasse, som jeg i sin tid læste bogen sammen med, var en såret svale, hvis vinger satte blodspor på flodbredden.
En pige, Mi-chan, bliver reddet, men moren opdager, at hun stadig her på fjerdedagen efter lynet har sine røde spisepinde fra morgenmåltidet låst fast mellem sine forkrampede fingre. Moren får hånden og dermed Mi-chan låst op.
Flere år senere oplever Mi-chan af og til, at det klør. Og så kan hendes mor fjerne de glassplinter, der gror ud gennem hendes hud.
Men bogen slutter med et smukt, smukt billede af de røde papirlamper, som Hiroshimas beboere den 6. august sætter ud på byens syv floder. På lamperne er skrevet navnene på dem, der døde.
Dette er konkret erindring og forsoning. Bogen slutter med morens ord: ”Dette sker ikke igen, med mindre nogen kaster en ny atombombe.”
Det, der har brændt sig fast i børnelæserne, var den sårede svale. Det, der har brændt sig fast i mig, er ikke al gruen, men billedet på gruens effekt: De røde spisepinde i den lukkede barnehånd – og forløsningen, da moren vrister pindene fri.
(...)
Bogen er et lille kunstværk, der kan hæve undervisning op over den kødløse faglighed.”
Disse ord vedstår jeg helt og holdent, og jeg ser i forlaget Hjulets katalog, at man nu kan erhverve den for 75,00 kr.
I 2016 gjorde jeg igen opmærksom på bogen i et blogindlæg på folkeskolen.dk
I dage, hvor Putin rasler med atomvåbentrusler, og hvor et nyt atomvåbenkapløb ikke er usandsynligt, må det være oplagt at inddrage denne kunstbog i undervisningen for at hylde de mennesker, der just har modtaget fredsprisen, og som har sendt en erklæring til Putin om, hvad det er for våben, han taler om.
Tak til Nobelpriskomiteen i Oslo for at vælge de overlevende og sende et signal til os, der gerne vil overleve uden atomangreb.