Fra Litterært Folkemøde på Kulturstationen i Skørping

God morgen fra Skørping

Offentliggjort Sidst opdateret

Så er Litterært Folkemøde i gang og her summer af mennesker; heldigvis langt flere publikummer end udstillere.

Dansklærerforeningen

I Dansklærerforeningens folkeskolesektion arbejder vi på at fastholde et fokus på det dannelsesorienterede danskfag og dets kerneområder. Det er en hovedopgave at sikre og skabe rum for det danskfag, vi alle brænder så meget for. Det gør vi gennem åbenhed og samtale. Vi tror på, at det er det, der skal til for at sikre et spændende danskfag sammen med grundskolens dansklærere. Dét at være en del af fællesskabet i Dansklærerforeningen har en værdi for den enkelte lærer. Dansklærerforeningen har fortsat en stærk stemme i den fagpolitiske og i den uddannelsespolitiske debat, hvilket kommer danskfaget og dansklærerne ude på skolerne til gode. Læs med her på siden og giv din mening til kende.

Men jeg vil starte med et par morgenindtryk fra Skørping Station. Jeg gik en tur på perronen for at fornemme det sted, hvor Herman Bang-Selskabet finder det sandsynligt, at Herman Bang fik inspiration til mesterværket Ved vejen, da han, mens toget fik påfyldt vand, øjnede den stille eksistens, som blev til bogens Katinka Bai.

Og jeg må sige, at hvis Herman Ba ng havde været med toget i dag, så var Ved vejen nok aldrig blevet skrevet. Her er ikke plads til en kuet stationsforstanderkone på perronen. Ja, der er slet ingen stationsforstander. Alt er strømlinet på den moderne måde, som tager sigte på, at vi hver især kan klare os uden at skulle møde mennesker. Billetsalget er automatiseret. Toilettet er lukket; derfor stod en ung mand og tissede i hegnet, og hvordan er det så ikke for os gamle. Og på perronen står unge i små grupper og ser ud til at være stået for tidligt op.

Stationens unikke arkitektur og udstråling er standardiseret til steril upersonlighed. Det berømte fotoatelier Bakkehuset i Skørping, hvor kunst- og portrætfotografen Anna Knudstrup holdt til er revet ned. Historien tager på de her kanter tilsyneladende sin begyndelse ved Den kolde Krig, hvor der er lange ventelister til de underjordiske anlæg.

Livet på stationen er moderne og leder mine tanker hen på en tur i supermarked, hvor de søger at lokke en hen til selvbetjening, så vi kan spare de unge ved kasserne. Ja, Føtex har taget skridtet fuld ud. Alt går ud på at undgå mødet med mennesker, der ikke er en del af vores selvvalgte boble. 

Det er en effektiv måde at blive fattig på!

Derfor er det så meget desto mere opløftende, at Kulturstationen findes og lægger hus til De litterære Selskabers Litterære Folkemøde, hvor historien lever og finder nye og nutidige udtryk og genoplivningsforsøg. Jeg hæfter mig fx ved, at Modermål-Selskabets udgivelse af en pendant til Halfdans ABC - det signalerer det fysiske format - Michaels ABC på wæjlbomol  og andre dialektfremmende initiativer.

Der findes alternativer til afhumanisering og historieløshed.

Tak til Herman Bang-Selskabet for initiativet til Folkemødet.