Læs mere fra Dansklærerforeningen:
Storm fra alle sider. Ramt af tilfældet
Kender du det, at en tilfældighed griber berigende ind i dine forestillinger?
Forleden skulle jeg forberede planlægningen af et stort danskkursus. Jeg sad og bladrede i et af mine bedagede yndlingsmaterialer, Tankestreger, som Dansklærerforeningen udgav i 1995. Heri har Dorte Karrebæk ladet sig inspirere af StormP ved at konstruere en forunderlig maskine, der kan gøre ens arbejde med at bide negle.
Nu får referencer til StormP nemt ram på mig, fordi han trods sin enorme produktion har en ret lav spildprocent. Faktisk har jeg ham som bordkalender for at få en god start på dagen. Hør blot i dag, hvor to herrer møder hinanden:"Undskyld - De har vel ikke en tændstik?" "Jo - men den ligger hjemme i Valby!" Så er ansigtet kommet i de rette folder til en frugtbar dag.
For et par uger siden fik jeg i øvrigt en gave af OscarK: En artikel om StormPs forfatterskab - en bearbejdelse af en artikel, som han og jeg fik bestilling på og sad og bryggede på under det store cedertræ (kronen dækker 130 kvadratmeter), som digteren Pesoa også svalede sig under i Lissabon. Vi fik artiklen durk tilbage i hovedet med besked om, at den var for gal. Men efter vores opfattelse var den bare stormPsk.
Sådan har den gode digter, som er på folkeskolens frivillige kanon, godt tag i mig på det seneste. (Husk den frivillige kanon. Den er væsentligere end den obligatoriske, som vist er ved at have udlevet sig).
Og da jeg nu havde næsen i StormP-sporet, gav jeg mig til at læse i Benny Bau og Poul Kragelunds StormP. Satire og humor, som Dansklærerforeningen udgav i 2000. Kig på skolebiblioteket, hvis I er så heldige stadig at have sådan et, der fungerer. Den bog har gedigne indgange til undervisning.
Jeg skimmede lidt i Peter Borbergs imponerende biografi om StormP, som er et detaljeret og grundigt værk.
Men særligt oplivet blev jeg, da jeg i en flyttekasse, som har stået urørt i nogle år, pludselig kunne hive en stor rød bog frem: Oncle-Sam paa Rejse. Skildringer fra Norge og England i Billeder og Tekst af R. Storm Pedersen. Den havde StormP begået i 1901, mens han endnu var i lære som slagter.
Og så var det, det uventede skete; just som jeg havde fortalt mig selv, at tiden var moden til at se i andre retninger end StormPs. Jeg havde besøgt Dansklærerforeningen og trængte til at gå en tur. På Gammel Kongevej, ved nummer 155, så jeg et lille galleri, som havde en udstilling, som hed Rundtur i Stormland. Jeg kiggede ind og traf kunstneren, skuespiller, billedkunstner, musiker og meget andet Torben Jetsmark, som jeg traf for mange år siden, da han spillede commedia dell'arte med de karakteristiske halvmasker. Efter sigende havde han kastet sig over denne teaterform på grund af at hans smukke udseende stillede sig i vejen for skuespillet; der måtte halvmaske til.
Han havde her ladet sig inspirere af StormP, og et vue over hans morsomme og (van)vittige værker fik mig til at juble indvendig. Og ønske, at dansk- og billedkunstlærere, som går en tur ned ad Gammel Kongevej kigger ind i galleriet på nummer 155 og får næring til ideer, der nok kan bære en undervisning.
Ellers kig på Torben Jetsmarks hjemmeside jetsmark.dk