Søren Peter Dalby Andersen

Blog

Folkemøde, science-kapital og verdensmål i undervisningen

I dag begynder folkemødet 2019, som i år sætter fokus på FN’s verdenmål. Alle deltagere er blevet bedt om at tage stilling til verdensmålene og definere, hvad de vil handle på, og hvordan de vil adresse sdg’erne. De 17 mål viser os alle hen mod den erkendelse, at vi alle er i samme båd, men er du klar til undervisning i FN's verdensmål for bæredygtig udvikling?

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I mit seneste blogindlæg skrev 13-årige Mathilde Boserup Lerche: 

Søren Peter Dalby Andersen

”Jeg synes, klima skal på skoleskemaet. Jeg synes, fremtiden skal på skoleskemaet. Jeg er en 13-årig pige, som er frustreret over, hvor lidt mine klassekammerater ved om klimaet og klimaforandringer, og det gør mig trist, at de ikke reagerer på, at deres fremtid forsvinder for øjnene af dem."

Læs hele blogindlægget her: https://www.folkeskolen.dk/660279/saet-klima-paa-skoleskemaet

I mine øjne er verdensmålene et godt udgangspunkt for en metaramme til et undervisningsforløb om klima og bæredygtig udvikling.

FN's verdensmål i undervisningen

De 17 mål viser os alle hen mod den erkendelse, at vi alle er i samme båd. Alt på kloden er forbundet og en helhed og sdg’erne kan blive et fælles referencepunkt på tværs af generationer, politiker, virksomheder og unge mennesker. Jeg gennemfører undervisning omhandlende de 17 verdensmål ved have en dialog med eleverne om, hvilke verdensmål de anser for at være mest vigtige. Herefter vælger eleverne er personligt verdensmål som de lasercutter, som så laves om til et personligt kunstværk. På den måde adresseres elevernes science-kapital gennem SDG’er, kodning, lasercut, dialog og kunst.

Få inspiration til undervisning her:

2030-Panelet indstifter en ny verdensmålspris.

Vi synes, at folk som gør et ekstra stort stykke arbejde for verdensmålene skal hædres. Det skriver 2030-panelet, der består af består af 22 stærke profiler, som alle ønsker at samarbejde om implementeringen af FN's verdensmål. I forbindelse med folkemødes har 2030-panelet nomineret 9 verdensmålshelte, som har gjort en forskel for andre enten lokalt, på landsplan eller internationalt. Du kan være med til at stemme på hvem der skal vinde denne pris. Gå ind og stem på din verdensmål helt her: https://www.verdensmaal.org/nominer-en-helt/ildsj%C3%A6leprisen?fbclid=IwAR3wn-ixt3iGmcviZMMfputInJ1Ofrbtec8tz7HE-8KZ_X8I2FD8z7lIAtg

Jeg er nomineret i kategorien ildsjæleprisen og nr. to på stemmelisten