Søren Peter Dalby Andersen

Blog

Molekylær gastronomi og naturfagsundervisning

Skulle det være et spejlæg med en blomme af appelsinjuice eller en kyllingfilet tilberedt via sous-vide? Folkeskoleelever fra 5. til 9. klasse blev i Fredericia udfordret til at lave mad set med en kemikers briller.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Sammen med 39 naturfagsinteresserede skoleelever fra folkeskoler i Fredericia prøvede jeg d. 24. april kræfter med molekylær gastronomi. Molekylær gastronomi er, når man bruger den viden, man har fra naturvidenskaben til at lave mad med. Den verdenskendte restaurant NOMA er en blandt mange, der er virkelig gode til at bruge kemien til at lave mad med.

Søren Peter Dalby Andersen

Pædagogisk konsulent i Fredericia Kommune Stig Møberg udtaler sig: Hvis vi skal fastholde elevernes naturfaglige interesse, er det vigtigt, at eleverne oplever naturvidenskab som andet end tør teori. Jeg oplever ofte, at vores folkeskoleelever ikke kan se en kobling mellem fysik/kemilokalet og den virkelige verden. Dagens arrangement kan måske ligne hjemkundskab, men det er faktisk naturvidenskab i praksis og målet er, at den kemiske måde at lave mad på skal vække de unges interesse for naturvidenskab.

I løbet af dagen anvendte eleverne viden omkring enzymer til at lave en frisk ost samt viden om gær til at bage brød. Yderligere brugte vi ingredienser fra produktserien Texturas, som er udviklet på den verdenskendte, men nu lukkede restaurant El Bulli. Disse produkter blev anvendt til at ændre på råvarernes egenskaber. F.eks kan texturas få fløde til at ”størkne” ved ca.15 grader. Det medførte, at vi fik en snak om temperaturskalaen og tilstandsformer.  Efterfølgende blev fløde brugt til at lave en dessert, der lignede et spejlæg (se vedhæftet billede).

I løbet af arrangementet udtalte en af eleverne til TV2 SYD, at hun har fået et nyt syn på fysik/kemi, og at hun ikke tidligere havde tænkt over, at man via madlavning kan lære meget om naturfag.

Alt i alt havde jeg en fantastisk dag sammen med de 39 naturfagsinteresserede elever fra Fredericia.

Arrangementet blev dokumenteret af TV2 SYD – se link http://www.tvsyd.dk/artikel/239472