Søren Peter Dalby Andersen

Blog

Folkeskoleelever i Slagelse finder nye ideer til genbrug af plastik

To 9.-klasser på Antvorskov Skole i Slagelse har i den forgangne uge udarbejdet konkrete ideer til at genbruge plastikken i vores hverdag. Det er sket i samarbejde med de danske plastvirksomheders brancheforening Plastindustrien og den grønne tænketank CONCITO’s Klimaambassade.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Hvordan kan du genbruge og udnytte værdien fra plastikken i din hverdag på en anderledes måde til gavn for vores samfund? Sådan lyder den faglige udfordring, som to 9. klasser på Antvorskov Skole har arbejdet med i en projektuge, der slutter i dag.

Søren Peter Dalby Andersen

Udfordringen var stillet af Plastindustrien, der er brancheforening for de danske plastvirksomheder, i samarbejde med Holbæk Forsyning og den grønne tænketank CONCITO’s Klimaambassade. Plastindustrien og Klimaambassaden har hjulpet eleverne med at udvikle deres ideer og løbende sparret med dem omkring, hvordan projekterne kan blive endnu skarpere. Miljøkonsulent i Plastindustrien Jakob Clemen siger:

- I Plastindustrien er vi meget optagede af, at vi både som samfund og som industri bliver bedre til at genbruge og udnytte ressourcerne i plasten. Derfor arbejder vi aktivt for at sikre, at politikerne er ambitiøse på området og for at finde på nye måder at genbruge plastaffald til nye produkter. Her har det været rigtig spændende at arbejde sammen med nogle virkelig dygtige og motiverede elever. De kan med udgangspunkt i deres hverdag komme med nogle helt konkrete inputs til, hvordan vi kan gøre.

Projektleder i CONCITO’s Klimaambassade, Synnøve Kjærland, siger:

- I CONCITO ser vi det som helt afgørende for vores samfunds fremtid, at børn og unge bliver klædt på med aktuel viden om klimaforandringerne, og at vi involverer dem i at udtænke nye grønne løsninger. Det er vigtigt, at eleverne kan give sig i kast med konkrete og virkelige udfordringer, og at deres løsningsforslag efterfølgende kommer i spil i den virkelige verden. Derfor er vi utrolig glade for, at være en del af projektet sammen med Plastindustrien og de skarpe og kreative 9. klasses elever fra Antvorskov skole.

Elever glade for en virkelig udfordringEleverne har bl.a. arbejdet med pantordninger på poser og emballage, bioplast og med hvordan det kan lade sig gøre at genbruge den plast, som halmballer bliver pakket ind i. Og også fra elevernes side har der været stor begejstring for samarbejdet og projektugen:

- Det, at vores udfordring er stillet af Plastindustrien og de virksomheder, der arbejder med det her hver dag, gør, at det bliver mere virkeligt, end hvis det bare var noget vores lærere havde fundet på. Samtidig har vi fået nogle gode inputs fra Plastindustrien til vores arbejde undervejs, siger Madina Safdary, der er en af de elever, der har arbejdet med problemstillingen.

Antvorskov Skole satser på samarbejde med virksomheder og omverden

På Antvorskov Skole er det en helt bevidst strategi at søge samarbejdet med repræsentanter fra den virkelige verden uden for skolen.

Personlgt mener jeg, at betyder helt utrolig meget for eleverne, når vi gennem samarbejdet med verden omkring os kan give dem en helt reel og virkelig problemstilling. Det gør undervisningen både aktuel og relevant for eleverne, og de får samtidig gjort sig nogle konkrete erfaringer, hvor deres faglighed sættes i spil.

Alle grupperne har udarbejdet en hjemmeside, hvor de præsenterer deres idé. Projektugen slutter i dag med fremlæggelser, hvor både Plastindustrien og CONCITO’s Klimaambassade er med til at give eleverne endelig feedback på deres projekt. 

FAKTA om plast og genbrug

  • Det anslås, at vi bruger 323.000 tons plastik i Danmark om året svarende til 57 kg. per dansker
  • I Danmark genbruger eller genanvender vi ca. en tredjedel af vores plastik. Lidt under to tredjedele bliver til energi på forbrændingsanlæg og lille fraktion på omkring 2 pct. ryger på lossepladser.
  •  Hovedparten af plastforbruget i Danmark går til emballage af produkter
  • I Danmark er vi rigtig gode til at genbruge erhvervsaffald i plast i sammenligning med andre europæiske land. Til gengæld er vi mindre gode til at genbruge plasten fra husholdningerne
  • Globalt er der store problemer med plast, der ikke bliver indsamlet, og som ender i naturen. Det er bl.a. med til at skabe store områder i verdenshavene med høje koncentrationer af plastikaffald

Kontakt for yderligere oplysninger:

Jakob Clemen, miljøkonsulent i Plastindustrien: 2689 3022 / jc@plast.dk

Søren Dalby Andersen, daglig leder af LearningTechLab på Antvorskov Skole: 5190 1371 / hog98x@hotmail.com

Asbjørn Lindsø, kommunikationsansvarlig i Plastindustrien: 2689 3020 / al@plast.dk

Synnøve Kjærland, Projektleder CONCITOs Klimambassade: 2989 6754 / sek@concito.dk