Den Danske Sprogkreds
Blog
Antivaxxer, prepper og ventesorg er blandt årets ord
Dansk Sprognævn offentliggjorde mandag den 22. november en liste over 10 ord, der har karakteriseret året 2021. Her er ordene, som jeg har forsøgt at forklare efter evne.
Foto: eldinhoid / Istock.com
De 10 udvalgte ord:
antivaxxer: en person, der er modstander af vaccinering. Ordet, der er indlånt fra engelsk, bruges på dansk primært om personer, der ikke vil lade sig vaccinere mod corona.
prepper: en person, der forbereder sig til dommedag ved at anskaffe sig store lagre af mad, medicin eller andre fornødenheder. Ordet er afledt af det engelske verbum to prepare.
coronapas: dokumentation for, at man er vaccineret mod corona, har været smittet med corona eller er testet negativ for nylig og dermed ikke kan smitte andre.
reboarding: at vende tilbage til sin arbejdsplads f.eks. efter en nedlukning pga. corona. Ordet er afledt af det engelske verbum to board, som man f.eks. bruger om at stige ombord i et fly før afgang.
ventesorg: sorg, man kan føle før et forestående tab. Ventesorg opstår ofte hos pårørende til dødeligt syge mennesker. Ordet er en fordanskning af det engelske anticipatory grief.
kropspositiv: en positiv indstilling til sin krop. Ordet er en dansk oversættelse af det engelske body positive, mere kendt som substantivet bodypositivity, der bruges som et slagord mod dyrkelsen af skønhedsidealer, der er knyttet til hudfarve, fedtprocent, muskelmasse eller handicap.
croptop: en kort bluse, som ikke når helt ned til navlen. Croptoppe er især populære blandt helt unge piger, og der har været debat om, hvorvidt de skulle forbydes i folkeskolen.
deplatforming: det at fratage nogle personer muligheden for at komme til orde f.eks. i medierne eller på digitale platforme. Det er bl.a. blevet brugt i forbindelse med debatten om det rimelige i, at det sociale netværk Twitter fjernede Donald Trumps profil.
ableisme: diskrimination af handicappede personer ved at reducere dem til deres handicap. Det er et udtryk for ableisme at sige og sige de blinde i stedet for at sige mennesker med synshandicap.
Arne-, arne-: navnet Arne som førsteled i en sammensætning er det eneste af Sprognævnets 10 ord, der er dannet i Danmark. Ordet bruges i forbindelse med muligheden for, at ældre mennesker, der har været på arbejdslivet i over 44 år, fra 2022 får mulighed for at få førtidspension (Arnepension). Navnet har været meget populært, men gives i dag sjældent til små drenge. Navnet har en vis social slagside som f.eks. også Brian og Kenneth.