Den Danske Sprogkreds

Blog

Børn af danske mødre lærer dansk

Børn, der vokser op i udlandet med en dansk mor og en udenlandsk far, ønsker ofte at lære deres "moders mål", når de bliver lidt ældre.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Mange børn af danske kvinder, der er har giftet sig med udenlandske mænd og er flyttet til udlandet, lærer deres børn at sige “mor” på dansk, men så heller ikke ret meget mere.

Når børnene bliver ældre, får de imidlertid ofte lyst til at lære deres mors sprog, og her tilbyder Den Internationale Højskole i Helsingør et intensivt sprogkursus, hvor de unge kan lære deres “moders mål”.

Nicolas Strand (USA), Freya Lindblom (Holland), Helene Broens (England) og Amalie Fitch (USA) var blandt deltagerne i år, og det var utroligt at opleve, hvordan de i løbet af tre uger kom fra at tale i nogle simple fraser til at kunne udtrykke deres mening og diskutere på dansk.

Den Danske Sprogkreds

Den Danske Sprogkreds arbejder med dansk sprog og sprogpolitik. Her vil sprogkredsens formand, Lise Bostrup, der er cand. mag. i dansk og tysk, forfatter til en række lærebøger i dansk for udenlandske studerende og leder af Forlaget Bostrup, med ujævne mellemrum bringe mindre indlæg som inspiration til diskussion i klasserne og blandt kollegerne.

Det virker, som om mange af de danske ord, de har hørt i deres barndom, ligger ubevidst i dem, og når de så kommer i gang med at tale dansk, så vælter det frem med ord, som de selv bliver overraskede over, at de kender.