Den Danske Sprogkreds

Blog

Nye ord på Nyord

Den danske sommer byder på mange festivaler. Den 10. juli var øen Nyyord øst for Møn, rammen for en festival om ord. Det var 4. gang øen afholdt festivalen ”Ord på Nyord”.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Faktisk har øen Nyords navn intet at gøre med ”nye ord”. Øen ligger øst for Møn og fra øens østligste punkt har man en formidabel udsigt over Østersøen og dronning Alexandrines bro mellem Sjælland og Møn.

Allerede i middelalderen blev der etableret en vagtpost her, som kunne holde udkig med eventuelle fjender, og den fik navnet ”ny vagt” eller på datidens dansk ”ny warth”. (https://denstoredanske.lex.dk/Nyord)

Op gennem tiden har vagtposten på Nyord fået en væsentlig betydning som tilholdssted for lodser, der kunne hjælpe kaptajner med at manøvrere deres skibe rundt i det meget lavvandede område. Det gamle lodshus er i dag Danmarks mindste museum.

Den Danske Sprogkreds

Den Danske Sprogkreds arbejder med dansk sprog og sprogpolitik. Her vil sprogkredsens formand, Lise Bostrup, der er cand. mag. i dansk og tysk, forfatter til en række lærebøger i dansk for udenlandske studerende og leder af Forlaget Bostrup, med ujævne mellemrum bringe mindre indlæg som inspiration til diskussion i klasserne og blandt kollegerne.

Ord-festival

Nyord har i dag 34 faste beboere, men øen vil gerne have gæster, og i år afholdt de den 4. festival, der spiller på den moderne misforståelse, at navnet Nyord har noget at gøre med “nye ord”.

Den Danske Sprogkreds var i år inviteret til at bidrage til underholdningen, som e foregik på en række forskellige steder på øen og opmuntre gæsterne til en vandretur med diverse små stande og oplæg med relation til “ord”. Der var en udstilling med truede ord sat på små papskilte som på Nivågård, og der var foredrag om emner som faste udtryk med rod i bondesamfundet, invasive ord, anglicismer, sportsudtryk og udtale af ord med forskellig accent.

Festivalen har selv været truet. I 2020 måtte indbyggerne aflyse deres ord-festival pga. faren for Coronasmitte. I år var den truet af voldsomme regnbyger. Den blev dog gennemført med et ganske pænt antal gæster, og beboerne på Nyord vil helt sikkert lægge sig i selen for at skabe en festival med titlen Nye ord på Nyord i juli 2022.