Den Danske Sprogkreds

Blog

I dag ville Ludvig Holberg være fyldt 335 år

Ludvig Holberg forsvarede brugen af fremmedord i det danske sprog

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I dag, den 3.12.2019, ville vores store dansk-norske dramatiker, Ludvig Holberg, være fyldt 335 år, hvis han altså ikke var død i 1754. Holberg elskede det danske sprog og var fuld af foragt for snobberi for fremmede sprog, hvad han gav klart udtryk for i kommedien om bondesønnen Rasmus Berg, der drog ud for at få en uddannelse og vendte hjem som Erasmus Montanus, der slog om sig med latinske gloser og beviste, at hans morlille var en sten.

Holberg skrev sine tekster på dansk, og han fik stor betydning for udvidelsen af det danske ordforråd, men han var ikke purist, og i 1744 skrev han denne lille epistel til forsvar for brug af fremmedord:

http://dendanskesprogkreds.dk/2019/12/03/ludvig-holberg-forsvarede-brugen-af-fremmedord-i-det-danske-sprog/

Den Danske Sprogkreds

Den Danske Sprogkreds arbejder med dansk sprog og sprogpolitik. Her vil sprogkredsens formand, Lise Bostrup, der er cand. mag. i dansk og tysk, forfatter til en række lærebøger i dansk for udenlandske studerende og leder af Forlaget Bostrup, med ujævne mellemrum bringe mindre indlæg som inspiration til diskussion i klasserne og blandt kollegerne.