Den Danske Sprogkreds

Blog

Den Danske Sprogkreds´ julekalender den 17. december: At vride hjernen

Den menneskelige hjerne beskrives i vores idiomatiske vendinger som en klud: Den kan suge skidt til sig, lægges i blød, vaskes og vrides.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I de idiomatiske vendingers billedsprog fungerer den menneskelige hjerne som en klud.

Hjernen kan lige som klude suge alt muligt skidt til sig. Det er imidlertid næsten lige så slemt at have jord i hovedet som at have hul i hovedet. Hjernen trænger af og til til en hovedrengøring, så må man lægge hjernen med alle dens små grå hjerneceller i blød, give den en god gang hjernevask og vride og vende den, til den tænker pænt og rent igen.

Udtrykket og Gert Ejtons illustration stammer fra bogen Med ja-hatten på. Idiomatiske vendinger i moderne dansk, som er udkommet i dag på Forlaget Bostrup.

Den Danske Sprogkreds

Den Danske Sprogkreds arbejder med dansk sprog og sprogpolitik. Her vil sprogkredsens formand, Lise Bostrup, der er cand. mag. i dansk og tysk, forfatter til en række lærebøger i dansk for udenlandske studerende og leder af Forlaget Bostrup, med ujævne mellemrum bringe mindre indlæg som inspiration til diskussion i klasserne og blandt kollegerne.