Den Danske Sprogkreds

Blog

H.C. Andersen fylder 214

Tirsdag den 2. april fejres H.C. Andersens fødselsdag over hele verden. Hvis den verdenskendte eventyrdigter ikke var død i 1875, ville han denne dag være fyldt 214 år.

Offentliggjort Sidst opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

I Danmark er der arrangementer i Odense og i København. I København plejer det at være H.C. Andersen Samfundet, der står for festlighederne. I år har Samfundet måttet aflyse fejringen pga. sygdom, men til gengæld har Den Danske Sprogkreds fundet midler i Vanløse Kulturudvalg, der har gjort det muligt at invitere skuespilleren Nis Bank-Mikkelsen til at læse udvalgte tekster og forfatteren og H.C. Andersen-forskeren Johan de Mylius til at fortælle om, hvordan H.C. Andersen i sit sprog både trækker på teknikker fra musikken og billedkunstens verden.

Et af eksemplerne på det musiske finder Johan de Mylius i teksten Mine støvler fra En digters bazar. Prøv at læse den op, og læg mærke til vokalerne. Lange vokaler veksler med korte vokaler. De høje fortungevokaler i, e, indgår i kontrast med de lave bagtungevokaler a, o og å. Rytmen etableres og brydes, og konsonanterne danner mønstre.

Mine støvler

Den Danske Sprogkreds

Den Danske Sprogkreds arbejder med dansk sprog og sprogpolitik. Her vil sprogkredsens formand, Lise Bostrup, der er cand. mag. i dansk og tysk, forfatter til en række lærebøger i dansk for udenlandske studerende og leder af Forlaget Bostrup, med ujævne mellemrum bringe mindre indlæg som inspiration til diskussion i klasserne og blandt kollegerne.

Der er i Rom en Gade, som kaldes via purificazione, men man kan ikke sige om den, at den er purificeret! op og ned gaaer den, Kaalstokke og gamle Potteskaar ligge strøede rundtom; Røgen staaer ud af Osteriets Dør, og Gjenboens Signora - ja jeg kan ikke gjøre ved det, men sandt er det - Gjenboens Signora ryster hver Morgen sine Lagner ud af Vinduet. I denne Gade boe mange Fremmede, men i Aar holdt Frygt for Feber og ondartede Sygdomme de fleste tilbage i Neapel og Florents. Jeg boede ganske ene i et stort Huus, ikke engang Vert og Vertinde sov her om Natten.

Der kan siges meget om disse få linjer, og det bliver der så også på tirsdag.