Den Danske Sprogkreds

Blog

Emma Gad – gider vi?

En anmeldelse af Jytte Hilden og Pia Fris Laneths Takt og tone til tiden

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Ja, det gør vi, siger den tidligere socialdemokratiske kulturminister, Jytte Hilden, og kvindeforskeren Pia Fris Laneth. Sammen har de udarbejdet en antologi med 13 bidrag om omgangsformer og høflighed med Takt og tone som omdrejningspunkt. Takt og tone? Det udtryk har siden de glade 60ere næsten udelukkende været anvendt negativt, men forfatterne forstår det som at vise respekt og går tilbage til Emma Gads berømte grundsætning: Kun én hovedregel for alt menneskeligt Samkvem bliver aldrig forældet. Det er den at handle mod sine Medmennesker ud fra et godt Hjerte. Måden at vise respekt på ændrer sig gennem tiden, og ved hjælp af tegnene tommel op og tommel ned vejledes vi i, hvad der er godt og skidt. Kapitlet Vis din modstander respekt af Søs Marie Serup Laybourn er en interessant gennemgang af sproglig omtanke i omgangen med dem, man har mest lyst til at skrige IDIOT til. Jytte Hilden og Pia Fris Laneth: Takt og tone til tiden, Frydenlund 2018, 176 sider. Bogen er anmeldt i Den Danske Sprogkreds´blad Sprogkræsen nr. 7, juni 2020.

Foto: EmmaGad.dk

Den Danske Sprogkreds

Den Danske Sprogkreds arbejder med dansk sprog og sprogpolitik. Her vil sprogkredsens formand, Lise Bostrup, der er cand. mag. i dansk og tysk, forfatter til en række lærebøger i dansk for udenlandske studerende og leder af Forlaget Bostrup, med ujævne mellemrum bringe mindre indlæg som inspiration til diskussion i klasserne og blandt kollegerne.