Den Danske Sprogkreds

Blog

Kan man både gå med seler, men også med livrem?

Kombinationen af ordene både og men også vinder frem.

Publiceret Senest opdateret

Bemærk

Denne artikel er flyttet fra en tidligere version af folkeskolen.dk, og det kan medføre nogle mangler i bl.a. layout, billeder og billedbeskæring, ligesom det desværre ikke har været teknisk muligt at overføre eventuelle kommentarer under artiklen.

Man kan ikke både blæse og have mel i munden, lyder et gammelt ordsprog. 

       Både — og betegner en kombination af to forskellige muligheder.

       Både er etymologisk beslægtet med ordet begge, men hvor vi bruger både – og, når vi nævner de to muligheder hver for sig, bruger vi begge, når vi nævner dem samlet. Man kan ikke gøre begge dele på en gang.

Den Danske Sprogkreds

Den Danske Sprogkreds arbejder med dansk sprog og sprogpolitik. Her vil sprogkredsens formand, Lise Bostrup, der er cand. mag. i dansk og tysk, forfatter til en række lærebøger i dansk for udenlandske studerende og leder af Forlaget Bostrup, med ujævne mellemrum bringe mindre indlæg som inspiration til diskussion i klasserne og blandt kollegerne.

De to udtryk med både er i dag i hastig udvikling, - eller hvad man nu foretrækker at kalde det.

Udtrykket både — og udvides ofte til at bestå af tre led. Man kan høre konstruktioner som: Der indgår både kartofler, porrer og gulerødder i den ungarske ret, og vi var både overraskede, glade og taknemmelige.

En anden variant, der skurrer i ørerne på mange sprogkræsne danskere, er ændringen af udtrykket både — og til både — men også,både — men samtidig eller både — men ikke. Det sker ofte i en retorisk sammenhæng, hvor man ønsker at lægge vægt på det sidste led: Vi skal både passe på os selv, men også tænke på alle  de andre. Vi skal både være forsigtige, men samtidig bevare det gode humør. Vi skal både gå med seler, men ikke glemme livremmen.

Hvis man først er begyndt at lægge mærke til de nyere varianter med både, kan man høre dem overalt  - også hos vores ellers meget retorisk bevidste statsminister, Mette Frederiksen.